De gekkekoeienziekte is aangetroffen bij het kadaver van een koe in Nederland. Dat heeft het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit bekendgemaakt. Het gaat om een boerderij in Zuid-Holland. Een nadere locatie wil het ministerie niet geven.
Er zijn twee varianten van de gekkekoeienziekte: de atypische en de klassieke variant. Het is belangrijk om te weten welke soort dit kadaver had, want de klassieke variant is zeer gevaarlijk voor mensen. Zo kan die de ziekte van Creutzfeldt-Jakob veroorzaken, een dodelijke hersenziekte. De atypische variant, die sporadisch en spontaan kan voorkomen bij oudere koeien, is vooral vervelend voor de koe zelf.
Als blijkt dat het kadaver de klassieke variant heeft, moeten er maatregelen worden genomen voor de voedselveiligheid en volksgezondheid.

Het ministerie benadrukt dat het positief geteste kadaver niet in de voedselketen terecht is gekomen en daarom geen risico vormt voor de voedselveiligheid. Het bedrijf waar het dier werd gevonden, is per direct geblokkeerd.
Onderzoek op bedrijf
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit voert nu bron- en contactonderzoek uit. Hierbij worden nakomelingen, dieren die hetzelfde voer gehad hebben, en dieren die opgegroeid zijn met het kadaver opgespoord en gedood. Daarna worden zij ook getest op de gekkenkoeienziekte en worden ze geslacht.

De klassieke variant, die ontstaat door besmet voer, werd voor het eerst in 1986 gevonden in Groot-Brittannië en vanuit daar verspreidde die zich naar andere landen. Meer dan 180.000 besmette runderen moesten toen in Engeland worden afgemaakt. Vanaf 1987 is bij 88 runderen afkomstig uit Nederland een klassieke variant van de gekkekoeienziekte vastgesteld.
Laatste keer in 2011
Drie mensen overleden in Nederland aan de ziekte van Creutzfeldt-Jakob. Vooral mensen rond de dertig jaar oud werden getroffen door de ziekte. Eenmaal besmet is er weinig tegen te doen. Patiënten ervaren zware pijn door aantasting van het zenuwstelsel. Ook ervaren zij angsten en hallucinaties, waarna ze dement worden. Binnen een tot twee jaar is de ziekte vaak dodelijk.
De laatste keer dat de gekkekoeienziekte voorkwam in Nederland, was in 2011. Toen ging het om de atypische variant.