Ga naar de inhoud
Af en toe wat regen

Vandaag code geel in kustgebied, vrijdag naar de dubbele cijfers

Aan de kustgebieden kan het vandaag stevig waaien. Beeld © ANP / Editorial / Dirk Hol

Harde windstoten tot wel 90 kilometer per uur. Vanaf 10 uur heeft het KNMI code geel afgegeven voor de provincies Groningen, Friesland en Noord-Holland. In die provincies kan het met windkracht 7 erg hard waaien, op de Wadden kan het zelfs windkracht 8 worden. "Hinderlijk, maar geen extreme weersomstandigheden", zegt meteoroloog William Huizinga van Buienradar.

De kustgebieden en het noorden zullen dan het meeste last ervaren van de harde wind, ook de rest van het land krijgt er vandaag mee te maken, zegt Huizinga. "In andere provincies kan het mogelijk windkracht 5 worden. Dat is best stevig voor het binnenland."

Code geel geldt in principe tot 14.00 uur vanmiddag. Maar ook daarna staat er nog een stevige wind, verwacht Huizinga. "In de tweede helft van de middag wordt het wel iets minder qua windkracht, maar het wordt zeker niet windstil. Pas in de avond is er echt een flinke afname te merken."

Regelmatig gaat er vanuit het KNMI een weerwaarschuwing uit. Wil jij weten hoe dat zit? Bekijk onderstaande video:

Code geel, oranje of rood: dit betekenen de kleurcodes bij het weer

02:00
De kleurcodes voor gevaarlijk weer vliegen je regelmatig om de oren. Maar wat betekenen ze nou eigenlijk? In deze video leggen we het je uit.

Ook blijft het op veel plekken niet droog vandaag. "In de loop van de ochtend kunnen er wel wat buien op komen zetten in het noorden van het land", zegt Huizinga. "Dat verspreidt zich langzaam verder naar het midden van het land. Het zuiden houdt het grotendeels droog. Met een temperatuur van acht graden is het wat zachter dan gemiddeld."

En die zachte temperaturen houden de komende dagen aan. Morgen is er meer bewolking dan vandaag. Ook is het regenachtig. Er is wederom een westenwind, wel wat minder stevig dan vandaag en de temperatuur ligt opnieuw rond de acht graden. 

Nog zachter

Vanaf vrijdag lopen de temperaturen verder op. "Het kan dan zeker 10, maar misschien zelfs wel 12 graden worden. Dat is erg zacht voor deze tijd van het jaar. Ook is er weinig wind. Kanttekening is dat het vrijdag wederom erg bewolkt is en er ook van heel soms een buitje kan vallen", zegt Huizinga.

Zaterdag lijkt erg veel op vrijdag, met weinig zon en zachte temperaturen. Zondag breekt de zon eindelijk weer eens flink door. Wel waait er dan een frisse en stevige noordwestenwind en is de kans op buien groot. 

Einde winter?

Voor wie juist van de winter houdt, komen de zachte temperaturen natuurlijk minder gelegen. Toch is de hoop op echt winterweer zeker nog niet verkeken, zegt de meteoroloog.

"Er zijn modellen die wat tekenen van koud winterweer laten zien voor volgende week. Maar dat is allemaal nog vrij onzeker. Februari kan vrij verrassend uit de hoek komen. Het enige wat we voor volgende week kunnen zien is dat het droger wordt en ook kouder dan deze week."

Bekijk ook: Wind blaast windmolen in Zeewolde omver

00:27
Brokstukken kwamen vlak bij de weg terecht, maar niemand raakte gewond. Uit voorzorg zijn de zestien andere windmolens in het gebied stilgezet.