Ga naar de inhoud
Tekorten door oorlog

Gasunie adviseert veld Groningen langer op waakvlam te houden

Gaswinnings- en gasbehandelingslocatie van de Nederlandse Aardoliemaatschappij. Foto ter illustratie. Beeld © ANP

Het Groningenveld, het aardgasveld in Groningen, moet langer op de waakvlam worden gehouden en niet definitief worden gesloten in verband met de oorlog in Oekraïne. Dat adviseert Gasunie aan het kabinet.

Het stopzetten van de gaswinning in Groningen zou te risicovol zijn met het oog op de leveringszekerheid van gas. Door het volledig wegvallen van de import van Russisch gas en de onzekerheid op de internationale gasmarkten betekenen volgens de Gasunie 'helaas' dat er scenario's denkbaar zijn waarin Nederland volgende winter niet genoeg gas heeft.

Groningenveld zou daarom in de winter als back-up beschikbaar moeten zijn. Dat is niet mogelijk als het aardgasveld nu al sluit.

Waakvlam

De gaskraan in Groningen werd afgelopen oktober op de waakvlam gezet. Dat betekent dat er een minimale hoeveelheid gas wordt gewonnen.

Het kabinet was al langer van plan de gaskraan helemaal dicht te draaien, maar de oorlog in Oekraïne en het tekort aan gas als gevolg daarvan heeft de plannen veranderd.

Gaskraan
Lees ook:
Gaskraan in Groningen verder dicht naar niveau van 'waakvlam'

Het sluiten van het Groningenveld moet volgens Gasunie nog wel het streven blijven. Alleen is het nu nog heel moeilijk om juiste aannames te maken voor volgend jaar, stelt de Gasunie. "Met helaas meer kans op tegenvallers dan op meevallers."

Ook in de rest van Europa is volgens de unie sprake van gastekorten.

Bekijk ook: Waterstof als vervanger van gas?

07:40
Er wordt veel geëxperimenteerd met waterstof, maar waar kunnen we het nu het beste voor gebruiken? Wat is waterstof precies en wat kan het nu echt gaan betekenen? We leggen het uit in deze video.