Universiteiten en hogescholen in grensregio's en provincies met meer vergrijzing blijven internationale studenten nodig hebben, bevestigen Maastricht University en Universiteit Twente na berichtgeving van Trouw.
Dat terwijl de Tweede Kamer juist wil dat minister Robbert Dijkgraaf (Onderwijs en Wetenschap) meer doet om de toestroom van studenten uit het buitenland te beperken.
"In Limburg is de aanwezigheid van internationaal talent niet alleen logisch in een regio waar drie landsgrenzen samenkomen, maar ook een voorwaarde voor een volwaardig en sterk onderwijsaanbod", zegt een woordvoerder van de universiteit in Maastricht.
Gezonde arbeidsmarkt
Volgens hem versterken deze studenten juist de kansen voor de eigen jeugd uit Limburg - het leidt tot een gezonde arbeidsmarkt in de toekomst.

Ook de Universiteit Twente staat 'enorm te springen om nieuw talent', laat een woordvoerder weten. "We hebben voldoende ruimte voor alle studenten en de gehele regio heeft de internationale studenten nodig."
In het gebied rondom de universiteit zijn veel technische bedrijven te vinden, waarvoor de aanwas vanuit het buitenland erg welkom is. "Bovendien is de diversiteit in studenten erg belangrijk voor wetenschappelijk onderzoek."
Debat
Er is geen 'one size fits all', stelt de woordvoerder van de Twentse universiteit. "Het zou daarom goed zijn als universiteiten zelf kunnen beslissen waar ze bijsturen op de instroom van studenten."

Bij sommige opleidingen zijn Nederlandse studenten aanzienlijk in de minderheid. Dit geldt bijvoorbeeld voor de studies psychologie en politicologie bij de Universiteit van Amsterdam (UvA).
De universiteit liet daarom eerder weten een quotum in te willen stellen om de instroom te beperken. Koepelorganisatie Universiteiten van Nederland zei dit jaar nog in gesprek te gaan met de minister over wettelijke mogelijkheden die universiteiten hebben om de buitenlandse instroom te beperken.
'Stop met werven'
Dijkgraaf deed eind december het dringende verzoek aan hogescholen en universiteiten om te stoppen met het werven van internationale studenten.
De minister maakte wel een uitzondering voor 'zeer beperkte en gerichte werving voor specifieke opleidingen' voor beroepen waar een tekort aan is en in krimpregio's. In februari komt hij met een pakket voorstellen om de instroom te beperken. De Tweede Kamer debatteert vanmiddag over het onderwerp.