Ga naar de inhoud
Toegankelijkheid

Weerwind wil gevangenissen voorbereiden op toekomstige vergrijzing

Minister Franc Weerwind. Beeld © ANP / Editorial

Het aantal bejaarde gevangenen mag dan momenteel nog meevallen, minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) wil de gevangenissen beter gaan voorbereiden op de vergrijzing. Dat schrijft hij aan de Tweede Kamer.

In 2021 was 2 procent van de gevangenen ouder dan 65 jaar, dat ging om zo'n 560 mensen in totaal. Volgens Weerwind is vanwege dit lage aantal nu het ideale moment om de gevangenissen voor te bereiden op de vergrijzing en kunnen eventuele problemen met wat improvisatie goed verholpen worden.

Net als de hele bevolking is ook de populatie in de gevangenissen aan het vergrijzen. Weerwind vindt dat bij de maatregelen niet de leeftijd centraal moet staan, 'maar met name de vitaliteit, kwetsbaarheid en zorgbehoefte van oudere gedetineerden'.

Minister
Lees ook:
Minister Weerwind vindt kritiek op reis naar Suriname pijnlijk

Vorige maand kwam de Raad voor de Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) met een advies waarin werd gepleit voor speciale aandacht voor bejaarde gevangenen. Aan de Tweede Kamer schrijft Weerwind nu met een aantal maatregelen te willen komen.

Hij neemt niet alles van de RSJ over. De minister wil inzetten op maatwerk en ziet niets in het advies om de beleidsrichtlijnen van het Openbaar Ministerie en reclassering aan te passen om zoveel mogelijk te voorkomen dat bejaarden in de gevangenis komen.

Rolstoeltoegankelijk

Weerwind wil dat er in de penitentiaire Inrichting meer kennis komt over ouderenzorg. Ook kijkt hij naar aanpassingen zoals rolstoeltoegankelijke cellen, bredere deuren en liften. Daarnaast wil hij laten onderzoeken of het mogelijk is om deze zorg onder te brengen bij een select aantal gevangenissen.

99-jarige
Lees ook:
99-jarige Belg in de gevangenis na dood medebewoner

Oudere gedetineerden krijgen geen aparte dagbesteding. Ze worden gelijkwaardig behandeld bij het aanbieden van en uitdagen met werk, zegt de minister. Wel wordt onderzocht 'hoe arbeid en zinvolle dagbesteding beter kunnen worden afgestemd op de behoeften van de oudere doelgroep'.