Ga naar de inhoud
En daling is ingezet

Recordaantal nieuwe woningen, maar problemen liggen op de loer

Beeld © Hans van Rhoon

Het aantal opgeleverde nieuwbouwwoningen van ruim 74.000 was vorig jaar het hoogst in tien jaar tijd. Met name in Amsterdam en in Zuid-Holland nam het aantal nieuwe woningen sterk in aantal toe.

Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het streven van het kabinet was om in 2022 80.000 nieuwe woningen te bouwen.

Dat lijkt dus niet gehaald, maar volgens het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening is dat nu juist wel het geval. Bij die 74.000 woningen moeten volgens het ministerie namelijk ook de woningen worden meegeteld die zijn ontstaan door het ombouwen van bijvoorbeeld kantoren en kerken. De cijfers daarvan komen pas in mei naar buiten, maar gemiddeld gaat dat om zo'n 10.000 woningen per jaar. 

Het streven voor dit jaar, 2023, is de bouw van 90.000 woningen. Vanaf 2024 moeten er jaarlijks 100.000 woningen gerealiseerd worden. Dat moet uiteindelijk leiden tot in totaal 900.000 woningen in 2030. 

Maar of dat de komende jaren ook echt zal lukken, is nog maar de vraag. 

Dure bouwmaterialen

Dat komt omdat de kosten voor bouwmaterialen zijn toegenomen en er bovendien sprake is van hogere rentes. Het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) meldde vorige week nog te verwachten dat dit en volgend jaar minder woningen worden opgeleverd.

Waarschuwing:
Lees ook:
Waarschuwing: 100.000 nieuwbouwwoningen per jaar, dat gaat niet lukken

De schatting is dat er zo'n 70.000 woningen per jaar gebouwd kunnen worden. Naast de gestegen kosten en hogere rentes, spelen ook een tekort aan geschikte bouwlocaties en een tekort aan ambtenaren om bouwvergunningsaanvragen te behandelen mee.

Nieuwe woningen in steden en provincies

De meeste woningen werden bijgebouwd in Amsterdam; met bijna 6800 nieuwe woningen nam het totaal aantal woningen in de hoofdstad toe met 1,5 procent tot zo’n 475.000 woningen. In de steden Utrecht, Den Haag en Rotterdam werden per stad ruim 2000 woningen bijgebouwd.

Gekeken naar de provincies werden er in Zuid-Holland de meeste huizen bijgebouwd. Hier ging het om ruim 14.500 nieuwe woningen. Ook in Noord-Holland werden veel nieuwe huizen bijgebouwd, zo'n 14.000 en in Noord-Brabant werden nog eens zo'n 12.000 huizen bijgebouwd.

Miljard
Lees ook:
Miljard euro voor woningbouw leverde mogelijk niet één huis extra op

De sterkste procentuele stijging was te zien in Flevoland, met 1,6 procent. Dit zou volgens het CBS komen doordat in Flevoland het afgelopen jaar ook sprake was van een sterke bevolkingsgroei.

Bekijk ook - Honderdduizenden huishoudens zetten kachel lager: huizen vol schimmel het gevolg

01:40
De kachel een paar graden lager zetten kan grote gevolgen hebben. Zo kunnen er schimmel- en vochtproblemen ontstaan, zoals in de huurwoning van Rianne. "Je ziet schimmel op de muur, op de grond. Overal."