Ga naar de inhoud
Infectie amper te bestrijden

Ziekenhuispatiënten extra ziek door resistentie tegen antibiotica

Foto ter illustratie Beeld © ANP / Robin Utrecht / Editorial

Sommige ziekenhuispatiënten dragen ongemerkt bacteriën bij zich die resistent zijn tegen antibiotica. Uit onderzoek blijkt nu dat deze mensen gemiddeld 14 procent kans hebben om binnen een maand na hun ziekenhuisopname een infectie te ontwikkelen. En deze infectie blijkt amper te bestrijden.

Dit schrijft Amsterdam UMC, dat de onderzoeksresultaten publiceert in The Lancet Infectious Diseases, een tijdschrift voor de medische wetenschap gespecialiseerd in infectieuze ziektes. 

Aanzienlijk risico

Bij sommige bacteriesoorten zou de kans op ziekte zelf 19 procent zijn, wat volgens de wetenschappers een aanzienlijk risico is.

De patiënten die deel uitmaakten van de onderzoeken waren ernstig ziek, hadden veel onderliggend lijden en er was bij deze patiënten meer kans op het krijgen van andere infecties.

Lastig te behandelen

Het Amsterdam UMC licht toe dat het een probleem is wanneer mensen dragers zijn van deze resistente bacterie en hier vervolgens een infectie van krijgen. Dit is iets dat kan gebeuren bij een ziekenhuisopname. 

"Is daarvan sprake, dan is deze lastig te behandelen. En dat bemoeilijkt de behandeling van de patiënten, die voor iets anders in het ziekenhuis zijn opgenomen", zegt het Amsterdam UMC.

Pas
Lees ook:
Pas op: deze bacteriën zijn gevaarlijk en medicijnen werken niet

Het is niet voor het eerst dat resistentie van bacteriën tegen antibiotica onder een vergrootglas ligt. Het is al langer bekend dat dit fenomeen een wereldwijd toenemend probleem vormt. 

Het Amsterdam UMC zegt hierover: "Deze resistentie maakt dat sommige infecties steeds moeilijker te behandelen zijn, hiervoor zijn slechts weinig en duurdere antibiotica beschikbaar."

"In sommige landen zijn er al problemen met infecties met bacteriën die zo resistent zijn, dat er geen enkele behandeling mogelijk is."

Meer onderzoek nodig

De onderzoekers hopen met hun bevindingen nog meer onderzoek mogelijk te maken dat ertoe moet leiden dat er een aanpak wordt ontwikkeld van het groeiende probleem. Intussen kunnen zorgverleners extra attent worden gemaakt op de risico's.

Griepvirus
Lees ook:
Griepvirus grijpt om zich heen: artsen roepen op alert te zijn