Ga naar de inhoud
Vaak 100 of 200 euro

Veel meer valse eurobiljetten ontdekt, veel slechte vervalsingen

Veel valse briefjes van 100 duiken op. Beeld © Getty Images.

In 2022 zijn in Nederland veel meer valse eurobriefjes ontdekt dan het jaar ervoor. Volgens De Nederlandsche Bank (DNB) komt dat bijna volledig door slechte vervalsingen van 100- en 200-eurobiljetten.

Met biljetten van 50 euro, die internationaal gezien het vaakst worden vervalst, wordt in Nederland de afgelopen jaren juist steeds minder vaak gefraudeerd.

Kans op ontdekking klein

In totaal werden in Nederland afgelopen jaar 38.200 valse eurobiljetten ingenomen, een toename van 47 procent. Wereldwijd waren dat er 376.000 (plus 8 procent).

Volgens DNB is de kans op het ontdekken van een vervalsing klein, met een totaalaantal van 29 miljard eurobiljetten in omloop.

Met
Lees ook:
Met deze app van De Nederlandsche Bank check je of een bankbiljet echt is

Het aantal vervalsingen lag in coronajaren 2020 en 2021 in Nederland veel lager dan de jaren ervoor, op zo'n 26.000. Mensen gingen minder op pad en ook werd betalen met contant geld minder gebruikelijk om het risico op een besmetting te verkleinen.

Afgelopen jaar was het aantal vervalsingen bijna terug op het niveau van 2019, toen er een kleine 39.000 vervalsingen werden ontdekt.

Weinig echtheidskenmerken

DNB spreekt van een vervalsing van zeer lage kwaliteit als er maar weinig van de echtheidskenmerken van een origineel biljet zijn geprobeerd na te maken. De fraude kan in deze gevallen makkelijk worden ontdekt.

De afgelopen jaren zijn de vervalste biljetten steeds vaker van deze slechte kwaliteit. In 2022 waren deze goed voor twee derde van alle vervalsingen.