Ga naar de inhoud
Ddos-aanval

Pro-Russische cybercriminelen eisen aanval UMCG op, dreigen met meer aanvallen

De avatar van Killnet.

De Pro-Russische cybercriminele groep Killnet heeft de DDoS-aanval op het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) opgeëist. De groep dreigt met meer digitale aanvallen op Nederlandse ziekenhuizen.

Dat meldt Killnet op zijn eigen kanalen. Door de DDoS-aanval zijn de websites van het UMCG sinds afgelopen zaterdagmiddag onbereikbaar. De patiëntenzorg is niet in gevaar, benadrukt het ziekenhuis.

Bij een DDoS-aanval wordt een website platgelegd. Dat is iets anders dan een hack, waarbij gegevens worden gestolen of systemen worden gegijzeld. 

DDoS-aanval is wraak

Killnet stelt in een reactie dat de DDoS-aanvallen een reactie zijn omdat verschillende landen, waaronder Nederland, Oekraïne steunen tijdens de oorlog. "Het is heel simpel: voor het steunen van de nazi's in Oekraïne vernietigen we alle medische instituties", aldus Killnet. 

Het gaat naast Nederland ook om onder andere Duitsland, Spanje, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. In de chatgroep worden sympathisanten opgeroepen om mee te helpen met de aanvallen. 

Andere doelwitten

Naast het UMCG roept Killnet zijn sympathisanten op om onder andere het Universitair Medisch Centrum Utrecht, Erasmus MC en Radboudumc aan te vallen. In de chatgroep zitten zo'n 92.000 leden. 

De chatgroep van Killnet doet denken aan een soortgelijke chatgroep: de IT Army of Ukraine. In deze chatgroep, waar zo'n 200.000 mensen deel van uitmaken, worden ook oproepen gedaan om DDoS-aanvallen op Russische organisaties uit te voeren.

Oekraïne
Lees ook:
Oekraïne doet oproep aan IT'ers: vecht mee aan het cyberfront

Bereikbaar via telefoonnummer

Het UMCG vraagt bezoekers om hen te bereiken via het telefoonnummer. "We werken hard aan een oplossing maar het is niet mogelijk om aan te geven hoe lang het gaat duren", zo valt te lezen op de website. "We zijn wel bereikbaar via ons algemene telefoonnummer. Onze excuses voor het ongemak."