Ga naar de inhoud
Volgende week

Streekvervoer gaat vijf dagen staken na verstrijken ultimatum

Wachten op een bus die niet komt. Beeld © ANP

Er komt opnieuw een landelijke staking van het streekvervoer. Dat meldt vakbond CNV.

De staking begint volgende week maandag en duurt vijf dagen achtereen. De cao waarvoor gestaakt wordt heeft betrekking op 13.000 werknemers, met name buschauffeurs. Een eerdere staking van alleen FNV zorgde ervoor dat ongeveer 40 procent van het openbaar vervoer uitviel in verschillende regio’s.

Weer naar onderhandelingstafel

De bonden legden de werkgevers een ultimatum voor, maar dat is nu verstreken. Na het indienen van het ultimatum liet de Vereniging van Werkgevers in het Openbaar Vervoer (VWOV) al weten dat het cao-voorstel dat voorligt komt te vervallen als de bonden overgaan tot een staking.

Dat betekent dat alle partijen terug moeten naar de onderhandelingstafel om de cao-besprekingen van voren af aan te beginnen.

Tegenultimatum

"Had er nog iets nieuws in dat voorstel gestaan, dan hadden we opnieuw een verkenning kunnen doen", stelt een woordvoerder van CNV. "Maar daar was geen sprake van".

De bonden gaan dan ook niet in op het tegenultimatum van VWOV, en gaan deze week acties voorbereiden. "We achten de kans niet groot dat de werkgevers alsnog in gesprek willen. Daarom kijken we nu met de collega's van FNV hoe we onze acties gaan inrichten."

Drukke
Lees ook
Drukke ochtendspits door staking streekvervoer, gladheid en sneeuw

"Ons cao-voorstel is bovengemiddeld hoog", zei VWOV-voorzitter Fred Kagie vorige week. "Dit is de grens van het haalbare. We vragen bonden met nadruk om hiervoor niet weg te lopen, maar om onze werknemers deze stappen te gunnen en te gaan voor rust in onze branche en zekerheid voor de reizigers", aldus Kagie.

Regionale
Lees ook
Regionale vervoerders waarschuwen voor gevolgen landelijke staking