Ga naar de inhoud
Met uitsterven bedreigd

Drie luiaards dood nadat ze uren vastzitten in ijskoud vliegtuig op luchthaven van Luik

Luiaards in het wild in Costa Rica. Beeld © Mauritius Images GmbH

Op de luchthaven van Luik zijn vorige week drie luiaards overleden nadat ze uren vastzaten in een ijskoud vliegtuig.

Eerder schreven wij hier dat het ging om beren, gebaseerd op onjuiste informatie. Daadwerkelijk gaat het om luiaards.

Het toestel met daarin onder meer negen luiaards landde vorige week zaterdagochtend 21 januari op de luchthaven, schrijft het Belgische Sudinfo. Het ging om een vlucht vanuit Peru uitgevoerd door een Qatarese luchtvaartmaatschappij.

Gewend aan 20 tot 25 graden

Vanuit Luik zouden de dieren naar Indonesië worden gebracht, maar vanwege de hevige sneeuwval konden de luiaards niet uit het ruim worden gehaald. De beesten zaten daarom uren vast in het koude vliegtuig, terwijl ze normaal leven in temperaturen van rond de 20 tot 25 graden.

Pas zondagmiddag, zo'n 24 uur later, lukte het de lading te lossen. Toen bleek dat drie dieren de kou niet hadden overleefd.

Wolf
Lees ook:
Wolf doodgereden door vrachtwagen op A2

De Waalse minister van Dierenwelzijn Céline Tellier is niet te spreken over de gang van zaken, schrijft Sudinfo. Er wordt onderzocht wie verantwoordelijk is voor de dood van de zeldzame dieren. Tellier zegt sancties te overwegen.

Luiaards kunnen tot 80 centimeter lang worden en tot bijna 8 kilo wegen. Ze worden geregeld gevangen om als huisdier te dienen, ook al zijn ze daarvoor helemaal niet geschikt.

Bekijk ook: Berenplaag in Italië: 'Ze doden mijn dieren op barbaarse wijze'

01:47
De bruine beer was ooit bijna uitgestorven in Italië. Maar na aanpak van de overheid is dat nu niet meer het geval, er is zelfs een berenplaag ontstaan.