Ga naar de inhoud
Meeste verzoeken sinds 2015

Aanvragen van asielzoekers met 40 procent toegenomen in 2022

Beeld © ANP

Vorig jaar was een forse stijging te zien in het aantal mensen dat in Nederland asiel aanvraagt. Er waren 35.535 eerste asielverzoeken, het hoogste aantal sinds 2015. Vergeleken met 2021 steeg het aantal aanvragen met 43,6 procent.

Deze aanvragen werden voor een groot deel gedaan in de eerste helft van vorig jaar. Sinds september is het aantal asielverzoeken weer iets afgenomen.

Syriërs doen meeste aanvragen

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bestond de grootste groep asielzoekers uit Syriërs, net als de voorgaande jaren het geval was. Meer dan een derde van alle aanvragen komt uit Syrië. 

Ook uit Afghanistan, Turkije en Jemen meldden zich veel asielzoekers aan. 

Bevolking
Lees ook:
Bevolking groeit alleen door immigratie, meer sterfte dan geboorte in 2022

Naast de vele aanvragen uit het Midden-Oosten kreeg Nederland dit jaar een groot aantal asielzoekers uit Oekraïne als gevolg van de Russische invasie. Vorig jaar vroegen 1060 Oekraïeners asiel aan, terwijl dat in 2021 slechts 70 mensen waren en in 2020 vroegen 40 mensen uit Oekraïne asiel aan in Nederland. 

Europese regeling

Dit aantal lijkt nog niet zo groot, maar dit komt omdat de meeste Oekraïeners geen asiel hoeven aan te vragen in Nederland. Ze mogen hier voorlopig blijven, als gevolg van een Europese regeling die voor de Oekraïeners is ingesteld.

Deze regeling geldt alleen niet voor iedereen, dus moeten sommige Oekraïeners nog wel asiel aanvragen. 

Aanvragen uit Rusland

En de Russische invasie zorgt niet alleen voor Oekraïense, maar ook voor Russische aanvragen. In 2022 vroegen ook 590 Russen asiel aan in Nederland. Het jaar ervoor waren dit nog 205 aanvragen en het jaar ervoor 180. 

Russische
Lees ook:
Russische asielzoekers in Nederland in onzekerheid over uitzetting

Meer nareizigers

De cijfers van het aantal asielaanvragen laten ook zien dat het aantal nareizigers toeneemt. In 2022 kwamen 10.930 mensen naar Nederland toe om zich aan te sluiten bij een familielid dat asiel heeft gekregen.

Dit is het hoogste aantal sinds 2017 en betreft voornamelijk Syriërs en Turken. Ten opzichte van 2021, toen 10.120 nareizigers naar Nederland kwamen, steeg het aantal met 8 procent.

Bekijk ook deze video, waarin we uitleggen waarom het afgelopen jaar zo misging met de hoge asielinstroom.:

08:39