Ga naar de inhoud
120.000 vogeltellers

Huismus weer lijstaanvoerder vogeltelling, met de groenling gaat het minder

De groenling. Beeld © ANP.

344.373 keer werd er tijdens de Nationale Tuinvogeltelling afgelopen weekend een huismus gesignaleerd. Traditiegetrouw voert deze vogel ook dit jaar weer fier de lijst aan. De groenling - waar deze editie speciale aandacht voor was - liet zich maar in vijf procent van de tuinen zien.

De Vogelbescherming Nederland 'is onder de indruk van het aantal deelnemers', schrijft de organisatie in een persbericht. Meer dan 122.000 mensen gingen er in de tuin of op het balkon eens goed voor zitten: een halfuur lang tellen welke vogels zich lieten zien.

Vogels kijken populair

Dat zijn een stuk minder tellers dan in de coronajaren - in 2021 deden bijna 200.000 mensen mee - maar wel veel meer dan ervoor. Ter illustratie: in 2020 waren het er iets meer dan 90.000. Dat was net voor de coronacrisis in Nederland losbarstte. Dat er dit weekend meer mensen aan het turven sloegen dan toen, vindt de Vogelbescherming goed nieuws: "Een teken dat vogels kijken steeds populairder wordt en mensen steeds meer begaan zijn met de vogels in hun tuin."
 

Wilde
Lees ook:
Wilde vogels zijn lang van slag door geknal, pleidooi voor vuurwerkverbod

Minder goed nieuws was er over de groenling. Op die vinkachtige vogel werd extra gelet, omdat zijn aanwezigheid al jaren fors afneemt in stedelijk gebied. In 2008 werd hij tijdens de tuinvogeltelling - dit jaar voor de twintigste keer gehouden - nog in meer dan een kwart van de tuinen gespot. Nu kreeg hij in minder dan vijf procent van de tuinen een vinkje achter zijn naam. 

Minder groenlingen, maar waarom?

De Vogelbescherming wijt de afname deels aan het ontbreken van struiken waar de groenlingen graag in broeden. "Maar het geel, een ziekte die vaak via de voedertafels wordt verspreid, lijkt een rol te spelen in de afname." Dit wordt nog verder onderzocht. 

De top 5

Resultaten kunnen maandag tot 12.00 uur worden doorgegeven. Maar vanavond aan het begin van de avond was dit de top 5: 

  1. Huismus 364.908
  2. Koolmees 229.614
  3. Pimpelmees150.287
  4. Merel 132.616
  5. Vink 114.972

De hierboven besproken groenling liet zich 16.872 keer zien. In totaal werden bijna 1,8 miljoen vogels geteld. Alle resultaten zie je hier. 

Kijk ook: tijdens de lockdowns was vogels kijken extreem populair

02:56
Vogelspotten was dankzij de lockdowns razend populair. En ook veel jongeren zoals Isabelle (27) sloegen aan het vogelen.