Ga naar de inhoud
'Onverteerbaar'

Halsema bij Holocaust Herdenking: 'Antisemitisme steekt vaker kop op'

Burgemeester Halsema tijdens de stille tocht naar het Spiegelmonument Nooit meer Auschwitz tijdens de Nationale Holocaust Herdenking. Beeld © ANP

Het is onverteerbaar, zei de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema vandaag tijdens de Nationale Holocaust Herdenking. Onverteerbaar dat volgens haar het antisemitisme steeds vaker 'zijn lelijke kop opsteekt'. "Het zit verstopt in lelijke complottheorieën, bedoeld om haat te voeden."

Burgemeester Femke Halsema was een van de sprekers bij het Spiegelmonument 'Nooit Meer Auschwitz' in het Wertheimpark in Amsterdam. Na twee jaar coronamaatregelen kon dit jaar weer publiek aanwezig zijn bij de nationale herdenking.

'Op een duistere plek genesteld'

Dit jaar is het 78 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz, het internationale symbool van de Holocaust, werd bevrijd. Daar refereerde Halsema ook aan in haar toespraak. "78 jaar na de bevrijding stellen we vast dat 'Nooit meer Auschwitz' niet diep genoeg doorleefd wordt", zei de burgemeester. "Het eeuwenoude antisemitisme heeft zich op een duistere plek genesteld en steekt steeds vaker zijn lelijke kop op."

"Soms rechtstreeks in geweld, in bedreigingen, in spreekkoren. Soms verstopt in lelijke complottheorieën, bedoeld om haat te voeden."

Directeur
Lees ook:
Directeur Auschwitz bij herdenking: Poetin lijdt net als nazi's aan grootheidswaan

Halsema vertelde daarna dat ze dit jaar nog een bezoek zal brengen aan Auschwitz, samen met jonge Amsterdammers en partners uit de Joodse gemeenschap. "Want we kunnen mensen niet dwingen hoe te denken, maar we kunnen wel de twijfel wegnemen over wie wij zijn."

'Enorm geschrokken van leuzen'

Ook Jacques Grishaver, voorzitter van het Nederlands Auschwitz Comité, sprak tijdens de herdenking. Hij vertelde onder meer 'enorm geschrokken' te zijn over de leuzen die op oudejaarsnacht werden geprojecteerd op de Erasmusbrug. Teksten als 'Vrolijk blank 2023', 'White lives matter' en 'Zwarte Piet deed niets verkeerd' waren te zien. 

Grishaver: "Ik veroordeel dat in de sterkste bewoordingen. Er is hier geen ruimte voor uitsluiting en antisemitisme."

Aboutaleb
Lees ook:
Aboutaleb over misbruik Erasmusbrug: 'Gedaan door haters van de medemens'

Grishaver was het eens met Halsema, en stelde ook vast dat antisemitisme toeneemt in onze maatschappij. "De afgelopen jaren neemt mijn somberheid toe. Jodenhaat steekt weer de kop op, en racisme en intolerantie nemen toe."

'Denk hier niet licht over'

"Mensen uitsluiten omdat ze tot een groep behoren op basis van oude sentimenten, of een misplaatst superioriteitsgevoel, en angst voor wat anders is. Denk hier niet licht over, hetzelfde leidde tot moord op bijna mijn hele familie."

Premier Mark Rutte was ook aanwezig bij de herdenking. Hij legde samen met staatssecretaris Maarten van Ooijen een krans bij het nationale monument.