Ga naar de inhoud
Extinction Rebellion

Twee activisten klimaatdemonstratie A12 zitten nog vast

De politie grijpt in bij de demonstratie op de snelweg A12. Beeld © ANP / Editorial

Nog twee activisten die gisteren werden opgepakt bij de klimaatdemonstratie op de A12 in Den Haag zitten vast. Zij werden aangehouden voor het treffen van voorbereidingshandelingen en weigeren hun identiteit kenbaar te maken, meldt de politie. In totaal werden 768 activisten opgepakt.

Gisteravond werd al bekend dat het 'overgrote deel' van de gearresteerden weer op vrije voeten was. Op een later moment beslist het Openbaar Ministerie of zij wel of niet een straf krijgen. 

De blokkade begon toen vlak voor het middaguur twaalf activisten de A12 blokkeerden. Ze werden aangehouden voor het plegen van voorbereidingshandelingen voor een strafbaar feit, zei de politie.

Honderden mensen

Vrij snel daarna liepen honderden mensen de Utrechtsebaan op om daar te demonstreren. De politie verzocht hen meerdere keren te vertrekken en een deel voldeed daaraan. De klimaatactivisten die bleven, werden aangehouden.

Extinction
Lees ook:
Extinction Rebellion: blokkade A12 was een succes

De politie stelt dat de aanhoudingen zowel aan de kant van de actievoerders als de politie 'rustig en vreedzaam' zijn verlopen. Actiegroep Extinction Rebellion zegt dat sommige arrestaties met 'buitensporig geweld' gepaard gingen.

Ook Amnesty International is het niet helemaal eens met de werkwijze van de politie. Volgens de mensenrechtenorganisatie, die aanwezig was bij de demonstratie, 'kreeg niet iedereen de ruimte die hoort bij een demonstratie'. 

Onrust

Als voorbeeld noemt de organisatie meerdere journalisten die door de politie werden gevorderd en meegenomen naar het bureau. "We zien dat een aantal dingen beter kan. Zo bleef het lang onduidelijk op welke grond mensen gevorderd en aangehouden werden. Dat zorgde voor veel onrust. De communicatie daarover kon beter", zegt Amnesty.

Extinction Rebellion laat weten de demonstratie als een succes te zien en de volgende demonstratie op de A12 al te plannen.