Ga naar de inhoud
'Karikaturale ongevoeligheid'

Kritiek op onderdeel bezoek koninklijke familie aan Curaçao

De koning poseert op Bonaire voor een selfie. Beeld © ANP

Eén van de activiteiten van de koninklijke familie die komende week zijn gepland tijdens het bezoek aan Curaçao, ligt onder vuur vanwege 'karikaturale ongevoeligheid'. Het gaat om het beschilderen van een zogeheten Chichi.

Prinses Amalia, koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn vanochtend op Bonaire officieel begonnen aan het tweeweekse bezoek aan het Caribisch deel van Nederland. Woensdag komen ze aan op Curaçao. Een dag later staat daar het beschilderen van een Chichi op het programma. 

'Karikatuur van zwarte vrouw'

Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst is een Chichi 'een typisch Curaçaose sculptuur die de verantwoordelijke oudere zus in het gezin symboliseert'. Maar critici zeggen dat het een 'karikatuur' is van 'een zwarte vrouw met haar benen wijd gespreid en grote borsten prominent tonend'.

De tegenstanders noemen dit ongepast in een tijd waarin de bevolking van Curaçao bezig is met het verwerken van het slavernijverleden, onder meer door de excuses van premier Mark Rutte vorige maand. Een galeriehoudster gaf de aanzet voor het protest.

Onder meer op sociale media krijgt de galeriehoudster steeds meer bijval van mensen die in de voorstelling van de Chichi helemaal geen symbool zien van de verantwoordelijke oudere zus. Ze noemen het karikatuur die in strijd is met 'de zoektocht naar gelijkwaardigheid en het zelfrespect van de zwarte bevolking'.

Een woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst laat weten dat het programma door de eilanden zelf is samengesteld en wil verder niet ingaan op de ophef.

Dansende Amalia

Het bezoek aan de eilanden begon vandaag dus op Bonaire, waar prinses Amalia onder meer dansend te zien was met de lokale bevolking. RTL Boulevard maakte daar dit item over:

Prinses Amalia danst met lokale bevolking op Bonaire

06:22
Eerste
Lees ook:
Eerste officiële reis prinses Amalia begint: 'Lang in de kijker, ze komt bekaf terug'