Ga naar de inhoud
Extinction Rebellion

Actievoerders klimaatdemonstratie Den Haag weer vrij

Actievoerders zijn door de politie afgeleverd in een bus. Beeld © ANP

Het 'overgrote deel' van de honderden actievoerders van Extinction Rebellion die werden gearresteerd op de Utrechtsebaan (A12) in Den Haag, is weer vrijgelaten. Volgens de politie beslist het Openbaar Ministerie op een later moment of ze straf krijgen, en zo ja welke.

Een woordvoerder zegt nog altijd niet exact te weten hoeveel activisten zijn aangehouden, maar spreekt van 'enkele honderden'.

Ondanks een verbod van de gemeente probeerden twaalf activisten even voor het middaguur de A12 te blokkeren. Ze werden aangehouden voor het plegen van voorbereidingshandelingen voor een strafbaar feit, zegt de politie.

Wie bleef, werd opgepakt

Kort daarna liepen honderden mensen de tunnelbak in aan de Utrechtsebaan om daar te demonstreren. De politie verzocht hen meerdere keren te vertrekken en een groot deel voldeed daaraan. De klimaatactivisten die bleven, werden aangehouden.

Extinction
Lees ook:
Extinction Rebellion: blokkade A12 was een succes

De politie stelt dat de aanhoudingen zowel aan de kant van de actievoerders als de politie 'rustig en vreedzaam' zijn verlopen. Maar Extinction Rebellion zegt dat sommige arrestaties met 'buitensporig geweld' gepaard gingen.

Afgehandeld met voorrang

Arrestanten werden overgebracht naar het politiebureau, waar hun identiteit werd vastgesteld. Minderjarigen en mensen met een medische aandoening konden zich melden om met voorrang te worden afgehandeld.

Rond 17.00 uur waren de laatste actievoerders weggehaald van en langs de weg. Dik een half uur later werd de A12 weer vrijgegeven voor het verkeer.

Bekijk ook: Actievoerder met gebiedsverbod gearresteerd

00:53
Klimaatactivist Lucas Winnips kreeg eerder deze week een gebiedsverbod omdat hij op social media had opgeroepen om de A12 te blokkeren. Vandaag werd hij gearresteerd.