Ga naar de inhoud
Honderden arrestaties

Extinction Rebellion: blokkade A12 was een succes

Een demonstrant wordt afgevoerd. Beeld © ANP

Volgens actiegroep Extinction Rebellion (XR) was de blokkade van de A12 vandaag een succes. "We hebben laten zien wat een enorm draagvlak er is voor onze eis om subsidies aan de fossiele industrie stop te zetten," zegt een woordvoerder van de groep.

Volgens de organisatie waren zo'n 1000 actievoerders aanwezig op de A12, en stonden er nog eens 2000 supporters langs de weg. "We zijn heel blij met de aandacht die er was voor deze actie", zegt de woordvoerder, die stelt dat de actie over het algemeen goed en veilig is verlopen.

'Buitensporig geweld'

Op Twitter laat XR weten dat er bij sommige arrestaties 'buitensporig geweld' zou zijn gebruikt door de politie. Op een filmpje zou te zien zijn hoe een politieagent de bodycam van een actievoerder probeert uit te zetten. "We gaan met ons juridisch team kijken naar deze beelden en bepalen dan of er klachten ingediend gaan worden", aldus XR.

Bij de demonstratie waren waarnemers van Amnesty International aanwezig die het verloop van de demonstratie controleerden. De organisatie komt waarschijnlijk volgende week met haar bevindingen.

De klimaatactiegroep laat zich niet afschrikken door de honderden arrestaties van vandaag. "Nu is de overheid aan zet. We geven ze even om op onze eis in te gaan, maar als dat niet gebeurt staan we er over een paar weken weer."