Ga naar de inhoud
A12 weer vrijgegeven

Honderden mensen gearresteerd bij demonstratie Extinction Rebellion in Den Haag

Een actievoerder wordt weggedragen. Beeld © ANP

Bij de demonstratie van de actiegroep Extinction Rebellion op de A12 in Den Haag zijn honderden mensen gearresteerd. Dat meldt de politie. Het stuk snelweg dat een groot deel van de middag door demonstranten was geblokkeerd, is aan het eind van de middag weer vrijgegeven.

Hoeveel mensen precies zijn gearresteerd, kon de politie niet zeggen; wel dat ze naar verwachting vandaag weer zullen worden vrijgelaten. Zelf meldt Extinction Rebellion dat het zou gaan om zo'n vijfhonderd demonstranten. De arrestanten zijn met bussen afgevoerd en onder meer in gymzalen ondergebracht.

Weg schoonmaken

Rijkswaterstaat heeft de weg schoongemaakt. Even na half zes is het gedeelte van de A12, de Utrechtsebaan, weer opengesteld.

Van tevoren waren de demonstranten door de politie en burgemeester Jan van Zanen gewaarschuwd om de weg niet op te gaan, maar ze gaven daar geen gehoor aan.

Politie
Lees ook:
Politie gebruikt slijptol en cola bij verwijderen klimaatactivisten A12

De honderden klimaatactivisten hadden zich niet alleen op de weg verzameld, maar ook naast de Utrechtsebaan en op het Malieveld. De demonstranten voeren actie omdat ze het niet eens zijn met de manier waarop de regering omgaat met subsidies voor producenten van fossiele energie.

Gebiedsverbod

Zeven klimaatactivisten kregen een gebiedsverbod omdat ze anderen hadden opgeroepen om de A12 te blokkeren. Volgens het Openbaar Ministerie maakten ze zich daarmee schuldig aan opruiing.

Eén van hen is klimaatactivist Lucas Winnips. Hij kwam ondanks het verbod toch naar de A12 om actie te voeren en werd door de politie opgepakt. Hieronder is te zien hoe hij wordt weggevoerd:

Klimaatactivist met gebiedsverbod gearresteerd: 'Vreedzaam tot uiterste'

00:53