Ga naar de inhoud
Koran verscheurd

Reisadvies Turkije aangescherpt: blijf weg bij demonstraties

Vorige week vond in Istanboel een demonstratie plaats voor de Zweedse ambassade. Beeld © SIPA USA

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor Turkije aangepast. Nederlanders in Turkije krijgen het advies om weg te blijven bij demonstraties, omdat die gewelddadig kunnen worden. In het bijzonder is er een hoger risico op demonstraties tegen Nederland, zegt het ministerie.

Het nieuwe reisadvies volgt op demonstraties in Zweden en Nederland, waarbij exemplaren van de koran werden verbrand en verscheurd. Pegida-voorman Edwin Wagensveld verscheurde afgelopen zondag een exemplaar van de koran in Den Haag. 

Nederlandse
Lees ook:
Nederlandse ambassadeur in Turkije op het matje om koranprotest

Deze acties kunnen antiwesterse gevoelens oproepen en leiden tot demonstraties, schrijft het ministerie in het reisadvies. Ook zou de dreiging op een aanslag tegen westerse doelen in Turkije zijn toegenomen. 

Voor bijna heel Turkije geldt een reisadvies met de kleurcode geel. Dat wil zeggen dat er veiligheidsrisico's bestaan. In het uiterste zuidoosten van Turkije geldt code oranje (alleen noodzakelijke reizen). Voor het grensgebied met Syrië geldt code rood (niet reizen).

Bron: RTL Nieuws / ANP