Ga naar de inhoud
Blokkade Utrechtsebaan

Politie gebruikt slijptol en cola bij verwijderen klimaatactivisten A12

Beeld © ANP

De politie probeert klimaatactivisten van onder meer actiegroep Extinction Rebellion van de A12 in Den Haag te halen, maar dat gaat moeizaam. Er worden onder meer slijptollen en cola gebruikt.

Demonstranten hebben zich op verschillende manieren aan elkaar en aan de weg vastgemaakt uit protest tegen de miljarden die Nederland uitgeeft aan subsidies voor producenten van fossiele brandstoffen. Op beelden van het protest is te zien dat protestanten de Utrechtsebaan (A12) volledig blokkeerden.

Losgeweekt met cola

Zowel de activisten als de agenten dragen gehoorbescherming tegen het geluid van de slijptol. Gereedschapskisten met daarin ook hamers worden ingezet, en de politie probeert vastgelijmde demonstranten van elkaar los te weken met behulp van cola. Actievoerders hebben zich via een buis aan elkaar vastgelijmd.

Langs de zijkanten van de weg en boven de tunnel staan veel toeschouwers die de actievoerders op de weg aanmoedigen en de politie uitjoelen. Zij luisteren niet naar de oproep van de politie om richting het Malieveld te gaan. De weg loopt langs het ministerie van Economische Zaken en het tijdelijke gebouw van de Tweede Kamer.

Grote groepen actievoerders zitten op de weg en maken lawaai. De burgemeester staat niet toe dat op de A12 wordt gedemonstreerd. De politie roept actievoerders op om weg te gaan.

Lucas Winnips

Activist Lucas Winnips is een van de mensen die is aangehouden. Hij was een van de zeven klimaatactivisten die zich volgens het Openbaar Ministerie schuldig had gemaakt aan opruiing. Hij kreeg daarom een gebiedsverbod en mocht niet naar de Utrechtsebaan komen om te demonstreren. Daar heeft hij zich dus niet aan gehouden. 

De arrestatie zie je in de video hieronder:

Klimaatactivist met gebiedsverbod gearresteerd: 'Vreedzaam tot uiterste'

00:53
"Het klimaatprobleem is zo groot dat op deze manier aandacht vragen voor mij gerechtvaardigd is."

Klimaatactiegroep Extinction Rebellion zei vanochtend dat er vandaag zo'n 1200 mensen meedoen aan de blokkade. De groep kreeg naar eigen zeggen veel aanmeldingen.

"Zij laten zich niet weerhouden door de aanhouding van zeven klimaatactivisten", zo staat in een persbericht. Daarmee verwijst de actiegroep naar de zeven aanhangers die thuis werden opgepakt. De eerste aanhouding was vorige week, de rest volgde donderdagochtend. 

Waarom wordt er gedemonstreerd door Extinction Rebellion?

Vandaag blokkeert Extinction Rebellion met meer dan duizend mensen de A12. De actiegroep noemt zichzelf een beweging van burgers die zich zorgen maken over het klimaat. Ze vinden dat hun acties vallen onder burgerlijke ongehoorzaamheid: met lichte overtredingen aandacht vragen voor de klimaatcrisis. Maar waarom blokkeren ze de snelweg? Ze zeggen al meer dan 50 jaar te zien dat de gevolgen van klimaatverandering vernietigend zullen zijn en dat acties van bezorgde burgers tot nu toe niet helpen. 

Met de blokkade op de A12 vraagt Extinction Rebellion opnieuw aandacht voor het klimaat. Ze vraagt de overheid om te stoppen met fossiele subsidies en te beginnen met adequaat klimaatbeleid.

De klimaatactivisten werden opgepakt vanwege de aangekondigde protestactie. Ze hadden anderen opgeroepen mee te doen aan de blokkade van de Utrechtsebaan.

Klimaatactivist
Lees ook:
Klimaatactivist mag niet naar blokkade A12

Uit woede over de arrestaties doen de directeuren van ongeveer veertig maatschappelijke organisaties mee aan een steunactie op een viaduct boven de A12. Onder meer Greenpeace, FNV, Urgenda, het Aidsfonds, Cordaid, het COC, de Fietsersbond, het Humanistisch Verbond, Milieudefensie en Stichting Vluchteling hebben aangekondigd dat ze meedoen aan dat protest.

Activisten van Extinction Rebellion hebben de afgelopen maanden meer actie gevoerd. In november was er een protest op Schiphol.