Ga naar de inhoud
Bijzonder 'loopje'

Verdachte moord advocaat Wiersum laat rechters zien hoe hij rent

Advocaten van de veroordeelde verdachten komen aan bij de rechtbank. Foto ter illustratie. Beeld © ANP

Een opmerkelijk tafereel in de gangen van het Justitieel Complex Schiphol: een verdachte van de moord op advocaat Derk Wiersum liet aan het gerechtshof Amsterdam zien hoe hij rent.

Het gaat om Moreno B. Zijn advocaten willen aantonen dat hij anders loopt dan de schutter die ten tijde van de moord is gezien.

B. staat samen met medeverdachte Giërmo B. in hoger beroep terecht voor de moord. De rechtbank heeft beiden veroordeeld tot 30 jaar gevangenisstraf, na een eis tot levenslang. Naast de verdachten tekende ook het Openbaar Ministerie hoger beroep aan tegen het vonnis.

Bijzonder 'loopje'

De schutter had volgens een paar ooggetuigen een bijzonder 'loopje', mogelijk veroorzaakt door een (lichte) handicap. B. (34) ontkent dat hij de schutter is geweest. Hij mocht, onder toeziend oog van de marechaussee, door de gangen van het Justitieel Complex Schiphol rennen. Het proces vindt plaats in de extra beveiligde rechtszaal van het complex.

Donderdag verzochten de advocaten van B. het hof de man 'een sprintje te laten trekken', zodat Moreno B. kon laten zien dat hij geen bijzonder loopje heeft. Het hof wees dit verzoek vanmorgen toe.

OM
Lees ook:
OM komt met strafeis in hoger beroep moordzaak Derk Wiersum

B. liep, dribbelde en sprintte de gang twee keer op en neer, over circa 50 meter. Volgens zijn advocaten liet hij daarbij 'een strak, atletisch loopje' zien. Naast het hof werd hij gadegeslagen door leden van het OM, de in de zaak betrokken advocaten, en enkele journalisten.

Derk Wiersum (44) werd op 18 september 2019 bij zijn huis in Amsterdam-Buitenveldert doodgeschoten. Hij was een van de advocaten van Nabil B., de kroongetuige in het liquidatieproces Marengo. Ridouan Taghi is daarin hoofdverdachte.