Ga naar de inhoud
Klimaatactie op snelweg

Klimaatactivist mag niet naar blokkade A12

Snelwegblokkade van ctivisten van Extinction Rebellion op de A12 bij de Utrechtsebaan in Den Haag. Beeld © ANP / Nico Garstman

Een klimaatactivist mag komende zaterdag niet naar een demonstratie op de A12 van Extinction Rebellion. De voorzieningenrechter kon vandaag niet oordelen of de activist terecht de toegang is ontzegd door het OM. Daarom wordt de zaak dinsdag opnieuw voorgelegd.

De raadskamer zal die dag officieel beoordelen of het terecht is dat het OM klimaatactivist Lucas Winnips een zogeheten gedragswijziging heeft opgelegd, waardoor hij de komende tijd niet op of in de buurt van de Utrechtsebaan mag komen, zoals de A12 daar heet.

Arrestatie
Lees ook:
Arrestatie XR-actievoerders leidt juist tot steun voor A12-blokkade

Activisten thuis opgepakt

De politie heeft gisteren zes klimaatactivisten thuis opgepakt op verdenking van opruiing. Zij zijn aangesloten bij de actiegroep Extinction Rebellion en riepen eerder op om aanstaande zaterdag te komen demonstreren op de A12 bij Den Haag. 

Volgens het Openbaar Ministerie is de blokkade 'gevaarlijk en ontwrichtend'. Extinction Rebellion kondigde in december al aan dat de actiegroep eind januari de A12 zou blokkeren, bij het stuk snelweg tussen het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en de tijdelijke Tweede Kamer.