Ga naar de inhoud
'Zeer grote opgave'

Van der Burg herkent zich niet in 'ontwrichting' door asielcrisis

Staatssecretaris Eric van der Burg. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Laurens van Putten

Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) herkent zich niet in beweringen dat Nederland afstevent op 'een maatschappelijk ontwrichtende' asielcrisis die nog erger wordt dan vorig jaar. NRC schrijft daar over naar aanleiding van interne stukken die de krant heeft ingezien van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA), de immigratiedienst IND, de politie en het ministerie van Justitie en Veiligheid van Van der Burg zelf.

De situatie in Ter Apel afgelopen zomer staat bij veel mensen nog vers in het geheugen. Volgens interne stukken, in handen van NRC, verergert de asielcrisis de komende weken. Binnen enkele weken zouden een paar duizend asielzoekers al zonder opvangplek zitten.

Er wordt gesproken van een 'maatschappelijk ontwrichtende' asielcrisis, maar staatssecretaris Eric van der Burg herkent zich niet in deze bewoordingen. Hij laat wel in een reactie aan RTL Nieuws weten bewust te zijn van de problematiek. "Als wij nu geen extra maatregelen nemen, dan komen wij duizenden plekken tekort dit voorjaar."

Rondzwerven

De komende weken sluiten meerdere tijdelijke opvangcentra definitief en komen er waarschijnlijk meer asielzoekers naar Nederland dan verwacht. Volgens NRC zullen door het gebrek aan opvangplekken 'ongeregistreerde vreemdelingen door het land zwerven'.

Van den Burg benadrukt dat alleen van dat scenario sprake zou zijn als de overheid niet ingrijpt. "Om een tekort te voorkomen, werken wij nu met gemeenten en het COA aan maatregelen en acties." Op dit moment zijn er volgens de staatssecretaris 8000 plekken in de crisisnoodopvang en 14.000 in de noodopvang.

Rutte
Lees ook:
Rutte wil migratie beperken met betere grenscontroles en snellere terugkeer

2022 was 'absoluut een crisisjaar' voor de opvang van asielzoekers, stelt de staatssecretaris. Na 2016 is de opvang volgens hem te snel afgebouwd, waardoor Nederland niet op de oorlog in Oekraïne en de problemen op de Nederlandse woningmarkt was voorbereid.

Grote opgave

"Uit noodzaak hebben wij vele tijdelijke, kortlopende contracten afgesproken met gemeenten", zegt Van der Burg. Die contracten lopen nu af, waardoor er zeker 20.000 extra opvangplekken moeten worden gevonden. "Een zeer grote opgave, die wij met elkaar aan het oplossen zijn."

De focus ligt nu op het vinden van structurele locaties met langdurige contracten. Van der Burg zegt daarover tegen ANP: "Dat geeft de minste onrust voor bewoners en voor personen en het helpt beter bij de asielprocedures." Het zou moeten voorkomen dat de asielcrisis erger wordt dan vorig jaar.

Bekijk ook: Asielinstroom was hoog, maar geen record

08:39
Waarom ging het dan toch mis?