Ga naar de inhoud
Zwaargewond

Scholier met jachtgeweer in gezicht geschoten, cel en jeugd-tbs geëist

De schietpartij vond plaats op het parkeerterrein vlakbij het mboRijnland. Beeld © Google Streetview

Een destijds 17-jarige scholier uit Delft werd vorig jaar mei met een jachtgeweer in het gezicht geschoten. Hij overleefde het maar net. Het OM eist nu 20 maanden cel en jeugd-tbs tegen de schutter, een 17-jarige jongen uit Leidschendam.

Het slachtoffer liep op de bewuste middag na schooltijd naar de auto van zijn moeder, die hem op zou halen bij school. Op dat moment kwamen twee jongens op hem afgelopen. Het slachtoffer, dat al langer werd bedreigd, stapte bij zijn moeder in de auto en zei dat ze snel weg moest rijden.

Schot hagel door ruit

Een van de twee jongens, een 18-jarige man uit Den Haag, pakte een mes en sloeg daarmee op de autoruit. Vervolgens pakte een 17-jarige Leidschendammer een verkort jachtgeweer en schoot daarmee een schot hagel door de ruit in het gezicht van het slachtoffer. De twee renden daarna weg.

Het slachtoffer raakte zwaargewond. Volgens het Openbaar Ministerie heeft hij het alleen overleefd omdat zijn moeder direct naar het ziekenhuis is gereden. Daar werd hij urenlang geopereerd.

Id-kaart en bankpas gevonden

De twee verdachten werden al snel opgepakt. Een van hen had onder meer zijn id-kaart en bankpas op de parkeerplaats laten liggen. De twee hebben bekend wat ze hebben gedaan, maar over het motief zwijgen ze. De schietpartij zou te maken kunnen hebben met ruzie tussen rivaliserende jeugdgroepen.

Volgens het OM gaat het om een 'regelrechte poging tot liquidatie'. Tegen de Leidschendammer is 20 maanden cel in de jeugdgevangenis en een onvoorwaardelijke PIJ-maatregel, ook wel bekend als jeugd-tbs, geëist. Tegen de Hagenaar is 24 maanden jeugddetentie waarvan vier voorwaardelijk geëist.