Ga naar de inhoud
Dertig jaar cel

OM komt met strafeis in hoger beroep moordzaak Derk Wiersum

Advocaten van de veroordeelde verdachten komen aan bij de rechtbank, ter illustratie. Beeld © ANP / Ramon van Flymen

Het Openbaar Ministerie komt vandaag in hoger beroep met de strafeisen tegen de twee mannen die worden verdacht van de moord op advocaat Derk Wiersum. Moreno B. en Giërmo B. staan terecht voor het gerechtshof Amsterdam, in de extra beveiligde rechtszaal op Schiphol.

Hoewel de verdachten beweren onschuldig te zijn, veroordeelde de rechtbank hen in 2021 tot dertig jaar cel. Dit oordeel volgde na een eis van het Openbaar Ministerie tot levenslang. Zowel de verdachten als het OM tekenden hoger beroep aan tegen het vonnis.

Derk Wiersum

Derk Wiersum (44) was een van de advocaten van Nabil B., de kroongetuige in het nog steeds lopende liquidatieproces rond Ridouan Taghi.

Wiersum werd op 18 september 2019 bij zijn woning Amsterdam-Buitenveldert doodgeschoten, toen hij net in de auto was gestapt om naar zijn werk te gaan. De moord sloeg in als een bom. Eerder, in maart 2018, werd de broer van kroongetuige B. doodgeschoten en in juli 2021 werd zijn vertrouwenspersoon Peter R. de Vries vermoord.

Twee
Lees ook:
Twee keer 30 jaar celstraf voor moord op advocaat Derk Wiersum

Zoektocht naar opdrachtgevers

Aangenomen wordt dat Taghi achter de moorden zit, om zich op 'verrader' Nabil B. te wreken. Er staat in dat verband echter nog niets vast. Het onderzoek naar een of meer opdrachtgevers loopt nog. In het liquidatieproces Marengo is vorig jaar levenslang geëist tegen Taghi.