Reservemajoor en filmmaker Vik Franke is door de militaire rechtbank in Arnhem veroordeeld tot een geldboete van 100 euro voor joyriding met een militaire vrachtwagen in 2021. Volgens Defensie had hij de viertonner zonder toestemming meegenomen naar Utrecht, waar hij fietsjes voor Afghaanse vluchtelingenkinderen ophaalde.
Hoe goed zijn bedoelingen ook waren, hij had een militair voertuig volgens Defensie niet mee mogen nemen voor privégebruik.
Franke (59), die met volledige naam genoemd wil worden omdat hij zichzelf niet als crimineel ziet, was in september 2021 aanwezig bij een driedaagse militaire oefening in Zoutkamp om daar als communicatiespecialist soldaten te trainen in het omgaan met de media. Daarvoor had hij met zijn staf een militaire vrachtwagen ter beschikking vol opname- en montageapparatuur.
Kind had fietsje nodig
De vrachtwagen kon hij naar eigen inzicht inzetten voor militaire doeleinden. Op de eerste dag van de oefening las hij in een krant over een vluchtelingenkamp in de buurt, waar een Afghaans kind volgens zijn vader verlegen zat om een fietsje. Franke had thuis in Utrecht nog een kinderfiets staan en hij moest die avond terug naar huis voor medisch onderzoek. Omdat er geen andere auto aanwezig was, nam hij de viertonner mee.

Dagelijkse update
Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.
Via een fietsenmaker in zijn woonplaats kreeg hij nog zeven tweedehands fietsjes mee, die hij bij het vluchtelingenkamp zou afgeven. Hij meende er namens het leger een goede daad mee te verrichten, die hij ook kon gebruiken als positieve publiciteit voor Defensie.
Boete verlaagd
Volgens zijn meerderen had hij de vrachtwagen nooit mogen meenemen zonder daar toestemming voor te vragen. Dat staat in het leger gelijk aan militaire joyriding. De officier van justitie van de militaire rechtbank hield daarom vast aan de boete van 150 euro die hem al eerder was opgelegd.
Franke ging daartegen in verzet. De rechter oordeelde dat Franke wel zelf mocht bepalen hoe hij het voertuig inzette, maar dat dat wel alleen voor militaire doelen gold. Ze besloot de majoor vanwege de goede intenties van zijn acties een lagere boete van 100 euro op te leggen.