Ga naar de inhoud
Meerdere aanhouding

OM: aanhouding klimaatdemonstranten thuis geen inperking demonstratierecht

Klimaatactiegroep Extinction Rebellion blokkeerden afgelopen juli de Utrechtsebaan aan de A12 die langs de tijdelijke Tweede Kamer loopt. Beeld © ANP

Het Openbaar Ministerie (OM) is het niet eens met de kritiek op de aanhouding van meerdere klimaatactivisten die opriepen om zaterdag te demonstreren op de A12. Zes van hen werden thuis opgepakt. Zij zijn inmiddels weer op vrije voeten.

Het blokkeren van de snelweg voor een demonstratie is strafbaar, zegt een woordvoerder. Daarom is er volgens hem 'geen sprake van' dat het OM het demonstratierecht inperkt met de aanhoudingen. 

Advocaat: buitenproportioneel

In totaal zijn vorige week en vanochtend vroeg zeven klimaatactivisten van Extinction Rebellion (XR) opgepakt voor opruiing, omdat ze zelf naar de demonstratie wilden gaan en omdat ze andere mensen vroegen dat ook te doen.

De activisten werden thuis opgepakt en zijn na verhoor weer vrijgelaten. Ze kregen een gebiedsverbod voor de omgeving van de Utrechtsebaan (A12).

Volgens de advocaat van de activisten zijn de aanhoudingen buitenproportioneel. XR en verschillende maatschappelijke organisaties noemen het onterecht en vinden dat het demonstratierecht op deze manier in het geding is.

Arrestatie
Lees ook:
Arrestatie XR-actievoerders leidt juist tot steun voor A12-blokkade

'Gevaarlijk en ontwrichtend'

Het OM is het daar niet mee eens. "Het gaat ons om de veiligheid", zegt de woordvoerder. "Extinction Rebellion probeert het te framen alsof wij ingaan tegen het demonstratierecht, maar daar is geen sprake van."

Het OM zegt dat het blokkeren van de snelweg 'gevaarlijk en ontwrichtend' is. Eerder deze maand veroordeelde de rechtbank in Den Haag nog vier klimaatactivisten tot werkstraffen omdat ze in 2021 de snelweg wilden blokkeren.

Actievoerders
Lees ook:
Actievoerders Extinction Rebellion thuis opgepakt na oproep om A12 te blokkeren

Sieger Sloot is een activist van XR en zou naar eigen zeggen een van de personen zijn die de politie wilde aanhouden. "Ze belden vanochtend om 07.00 uur aan met een arrestatiebevel. Ik was niet thuis, maar mijn vrouw en dochters van vier en zeven jaar oud wel", vertelt hij. "De agenten geloofden niet dat ik niet thuis was en wilden binnen kijken. Ik moet mij nu morgen melden op het bureau."

Volgens Sloot hebben de activisten wel degelijk recht om de demonstreren op een snelweg. "Dit hoort bij het demonstratierecht", zegt hij. "Ik ben enkel een bezorgde burger en ik vind deze demonstratie in proportie. Ja, het veroorzaakt enige overlast om de A12 te blokkeren, maar niet zoveel overlast als wanneer Nederland doorgaat met dit beleid."

Bekende
Lees ook:
Bekende Nederlanders zeggen het nu hardop: 'Ik ben klimaatactivist'

Negen maatschappelijke organisaties vinden de aanhoudingen 'een poging om het maatschappelijk debat over vreedzaam actievoeren negatief te beïnvloeden en te criminaliseren'. Directeur van Oxfam Novib Michiel Servaes zegt in een verklaring: "Deze intimidatie keuren wij af en vinden wij onacceptabel."

Ook onder anderen directeur Andy Palmen van Greenpeace zegt na de aanhoudingen dat hij zaterdag naar de demonstratie zal gaan. Of het OM ook actie wil ondernemen tegen deze maatschappelijke organisaties is nog niet duidelijk.

Fossiele subsidies

Actiegroep Extinction Rebellion wil aankomende zaterdag de A12 bij Den Haag blokkeren om 'een einde aan fossiele subsidies' te eisen. Het stuk snelweg ligt in de buurt van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en de tijdelijke Tweede Kamer.

Bekijk ook: beroemd kunstwerk besmeurd door klimaatactivisten

00:52
Twee keer in korte tijd besmeuren klimaatactivisten wereldberoemde kunst. Na de Zonnebloemen van Van Gogh was in oktober een bekend kunstwerk van Monet aan de beurt.