Ga naar de inhoud
Onderzoek

Maffiabaas stuurde per vrachtwagen miljoenen euro's naar Taghi's zoon

De arrestatie van Raffaele Imperiale in augustus 2021 in Dubai. Beeld © Dubai Police

Maffiabaas Raffaele Imperiale liet in 2021 miljoenen euro's bezorgen aan Ridouan Taghi’s oudste zoon. Dat blijkt uit een uitgebreide reconstructie op basis van strafdossiers door RTL Nieuws en Follow The Money. Het geldtransport was onderdeel van een uitgebreid smokkelnetwerk van drugs en cash via Nederlandse bedrijventerreinen.

Lang verhaal kort

  • Het Italiaanse strafdossier tegen maffiakopstuk Raffaele Imperiale legt een groot smokkelnetwerk bloot.
  • Via bedrijventerreinen in Noord-Holland reed zijn bende vrachtwagens cocaïne naar Italië. Vrachten met miljoenen euro's kwamen terug.
  • Tussen die cashritten zat 2,5 miljoen euro die bestemd was voor de zoon van Ridouan Taghi, stelt justitie in Italië.
  • Ridouan Taghi, tegen wie levenslang is geëist wegens betrokkenheid bij onderwereldmoorden, hield volgens het dossier vanuit de gevangenis contact met Imperiale.

Met zijn versleutelde telefoon geeft Raffaele Imperiale (48), jarenlang een van Italiës meest gezochte criminelen, vanuit Dubai leiding aan een geoliede drugslijn. Vanaf bedrijfsloodsen in Noord-Holland laat hij in 2020 en 2021 vrachtwagens met in totaal 1556 kilo cocaïne naar Italië rijden. Op de terugweg smokkelen zijn chauffeurs miljoenen euro’s cash naar Nederland.

Van die geldritten is 5 miljoen euro bestemd voor de 22-jarige zoon van Ridouan Taghi. Dat stelt justitie in Italië in een bijna 1000 pagina's tellend strafdossier in handen van de onderzoeksredactie van RTL Nieuws en Follow The Money. Uit onderschepte berichten tussen Taghi junior en Imperiale blijkt volgens justitie dat 2,5 miljoen euro daadwerkelijk bij Taghi’s zoon is aangekomen. De reden van de betaling wordt niet helemaal duidelijk. Het zou gaan om een 'persoonlijke kwestie'.

Uitbraakpoging

De miljoenenbetaling door een maffiakopstuk bevestigt de opvatting van het Nederlandse Openbaar Ministerie (OM) dat Taghi junior na de arrestatie van zijn vader de criminele organisatie heeft voortgezet. "De oudste zoon van Ridouan Taghi kan aangemerkt worden als tweede man binnen de organisatie", schrijft het OM in de strafzaak tegen Youssef T., de oud-advocaat van Taghi senior. "Deels nog onder de vleugels van zijn vader, wordt hij in positie gebracht door zijn vader om de organisatie aan te sturen. Hierbij gaat het onder andere om het organiseren van een uitbraak- dan wel ontsnappingspoging van Ridouan Taghi, het witwassen van geld en de handel in verdovende middelen."

Ridouan Taghi (45), verdacht van zes liquidaties, drie moordpogingen en de voorbereiding van nog eens vier liquidaties, zit sinds december 2019 gevangen in de Extra Beveiligde Inrichting in Vught. Ondanks het strenge detentieregime vindt hij een manier om contact te houden met zijn organisatie. Hij stelt zijn neef Youssef T. aan als zijn media-advocaat, laat hem tientallen keren opdraven naar de gevangenis en speelt via hem berichten naar buiten.

Taghi senior kent Imperiale uit de periode dat hij nog voortvluchtig is en onderduikt in Dubai. Samen trekken ze op in de drugshandel, en ook na Taghi’s arrestatie blijven de twee verbonden, schrijft het OM: "Imperiale staat in hiërarchie op gelijke hoogte met Ridouan Taghi en stuurt zijn eigen tak aan, die zich voornamelijk bezighoudt met de handel in verdovende middelen. Ook fungeert hij voor Taghi (junior, red.) als vraagbaak."

Raffaele Imperiale is niet zomaar een adviseur. In 2021 behoort de Italiaan volgens opsporingsdiensten tot de top van de wereldwijde drugshandel. Vanuit Dubai stuurt hij internationale transporten aan van duizenden kilo's cocaïne, die onder meer bestemd zijn voor de Italiaanse maffia uit Napels en Calabrië. Een Italiaanse getuige noemt hem zelfs 'de nummer één' van Europa.

Coffeeshop en Van Goghs

Van Raffaelle Imperiale wordt gezegd dat hij vier talen spreekt: Italiaans, Engels, Spaans én Nederlands. In de jaren negentig strijkt de Italiaan neer in Amsterdam, waar hij eigenaar wordt van de coffeeshop Rockland. Volgens eigen zeggen gaat hij in zaken met (de in 2008 doodgeschoten) crimineel Rick van de Bunt. Imperiale zit groot in de xtc-handel en levert wapens aan de Napolitaanse maffia, de Camorra. Later legt hij zich toe op cocaïne.

Vanuit Nederland wijkt Imperiale uit naar Spanje en later Dubai. Hij wordt in 2016 wereldnieuws als hij helpt om twee uit het Van Gogh Museum gestolen schilderijen terug te bezorgen. Imperiale blijkt de Van Goghs in 2002 te hebben gekocht om strafvermindering te kunnen afdwingen, mocht hij ooit gepakt worden.

In Dubai verblijft Imperiale lang in het enige 7-sterrenhotel ter wereld, het Burj Al Arab. Daar bouwt hij verder aan zijn cocaïne-imperium. Imperiale zou volgens Amerikaanse opsporingsinformatie een superkartel hebben gesmeed met Ridouan Taghi, de Ierse topcrimineel Daniel Kinahan en de Bosnische gangster Edin G.. In augustus 2021 wordt Imperiale in Dubai gearresteerd en uitgeleverd aan Italië.

'Maffiabazen
Zie ook:
'Maffiabazen hielden gestolen Van Goghs als onderpand'

Imperiale stuurt zijn handlangers aan via de versleutelde berichtendienst Sky ECC. Ze vertrouwen zo op de veiligheid van dit netwerk, dat ze onverbloemd spreken over honderden kilo's cocaïne en tientallen miljoenen euro’s. De grote baas wil over elk detail worden geïnformeerd. Bendeleden van Imperiale versturen vanuit Nederland zelfs foto’s van hoe de partijen cocaïne verstopt worden.

Het vertrouwen in Sky ECC blijkt echter een dure misrekening. De Nederlandse en Franse politie slagen erin het netwerk te kraken en kunnen in februari 2021, net wanneer Imperiale en Taghi junior openlijk praten over het transport van 2,5 miljoen euro, live meelezen. "Salaam… Hoe gaat het? We zullen die andere man vragen de 1 ml te betalen", schrijft Imperiale op 4 februari 2021 aan Taghi's zoon. "Kun je nog een token sturen? Om meteen de andere 1,5 m te betalen." Vier dagen later rijden verschillende vrachtwagens met geld Nederland binnen. Een handlanger van Taghi’s zoon haalt het geld op. "Hij heeft het eerste miljoen ontvangen, dank je", typt Taghi's zoon.

Wat is een token?

Hoe weten criminelen zeker dat ze drugs of geld afgeven aan de juiste persoon? Om zich aan elkaar te kunnen identificeren, maken ze gebruik van tokens, oftewel unieke nummers. 

Dat doen ze door voorafgaand aan een deal per telefoon een foto te sturen van het (unieke) serienummer van een bankbiljet van bijvoorbeeld 5 euro. Alleen degene die in het bezit is van dat bankbiljet, mag de drugs of het geld aannemen. 

De tokens worden ook gebruikt bij ondergronds bankieren. Criminele tussenpersonen zorgen ervoor dat geld van de ene partij naar de andere wordt gebracht. Zo hoeven criminelen niet zelf risico te lopen door het geld de grens over te smokkelen.

De politie leest ook hoe Imperiales mannen elke maand vanuit een houtbewerkingsbedrijf in Haarlem partijen van rond de 150 kilo cocaïne op transport zetten. Ze laten een vrachtwagen komen die eerst een legale partij goederen ophaalt, bijvoorbeeld aardappelen, sla, mannendeodorant of bevroren kippenpoten.

In de loods halen Italiaanse mannen een deel van de lading uit de vrachtwagen. Ze legen de verpakking en stoppen er in plastic gesealde pakketten coke in terug. Zo lijkt het alsof een vrachtwagen met legale lading op weg gaat naar Italië. Via dezelfde route komen zulke grote partijen contant geld terug, dat ze soms met een vorkheftruck worden uitgeladen.

'Niets zinnigs van te zeggen'

"Het lijkt inmiddels gebruikelijk, dat iemand via vermeend gelekt materiaal wordt beschuldigd en zich dan publiekelijk moet gaan verantwoorden", reageert Inez Weski, de advocaat van Ridouan Taghi en zijn zoon. 

"En dat over een Italiaanse onderzoek, waaruit dan informatie in Nederland terecht gekomen zou zijn. Overigens heeft de Italiaanse Hoge Raad afgelopen jaar nog bepaald, kort samengevat, dat dergelijk PGP-materiaal niet bruikbaar was." Ze doelt met PGP-materiaal op de versleutelde Sky ECC-berichten die zijn onderschept door de politie.

"Hoe dan ook is daar zo zonder enige duidelijkheid over herkomst, identificatie en context van dat materiaal niets zinnigs van te zeggen."

Ze laat ook weten dat de zoon van Ridouan Taghi nooit in aanraking is geweest met justitie.

Arrestaties

De Nederlandse politie lijkt geen grootschalig onderzoek te doen naar de drugstransporten van Imperiale, maar stuurt de onderschepte Sky-ECC berichten via Europol naar Italië. Wel besluit de Nederlandse politie in maart 2021 Imperiales cocaïnelijn door te knippen. Een arrestatieteam grijpt in als vier mannen in het dorp Cruquius bezig zijn een partij van 125 kilo over te laden in een vrachtwagen. De politie arresteert vier mannen, inclusief de Italiaanse bestuurder van de vracht.

Een paar maanden later valt ook het doek voor Raffaele Imperiale zelf. Jarenlang weigerde Dubai hem uit te leveren aan Italië, maar in augustus 2021 valt de Dubai Police zijn appartement binnen. Aan de muren zien de zwaarbewapende agenten een kunstwerk van drugsbaas Pablo Escobar en een kaart van Amsterdam. Ze treffen Imperiale aan bij het zwembad. Gekleed in een zwembroek en een blauw shirt wordt hij meegenomen.

Kroongetuigedeal

Eenmaal uitgeleverd aan Italië gaat Imperiale in op een kroongetuigendeal: in ruil voor strafvermindering verklaart het maffiakopstuk tegen zijn vroegere zakenpartners. Hij opereerde op zo'n hoog niveau dat criminelen over de hele wereld moeten vrezen voor zijn bekentenissen. 

Ook het Nederlandse Openbaar Ministerie geeft aan Imperiale te willen horen als getuige, zodra Italië daar toestemming voor geeft. Een politiebron zegt: "Zijn arrestatie is nog maar het begin."

Drugscriminelen dringen legale economie binnen

De organisatie van Raffaele Imperiale in Nederland laat goed zien hoe criminele ondermijning, de vermenging van onder- en bovenwereld, in de praktijk werkt, zegt onderzoeksjournalist Koen Voskuil van RTL Nieuws. "Deze Italianen maken misbruik van de legale economie in Nederland."

"Zo zijn in de loodsen waarin zij een deklading vervangen door cocaïne, Nederlandse bedrijven gevestigd. Daar moet toch opvallen dat Italianen rommelen met pakketten wit poeder en boodschappentassen vol bankbiljetten."

"Ook transportbedrijven in Nederland hebben boter op hun hoofd. Zo maakt het Italiaanse strafdossier melding van 80 kilo cocaïne die kan worden opgehaald bij een transportbedrijf vlakbij Schiphol. De Italiaanse maffia maakt dankbaar gebruik van Nederland transportland en de open grenzen in Europa."

"Afgelopen jaar werd 160.000 kilo cocaïne onderschept in de havens van Antwerpen en Rotterdam. Minimaal zo’n zelfde hoeveelheid is bij criminelen zoals Imperiale terechtgekomen."

Verantwoording

De onderzoeksredactie van RTL Nieuws heeft dit verhaal gebaseerd op twee omvangrijke dossiers: het Italiaanse strafdossier (Ordinanza van 26 april 2022) tegen Imperiale en medeverdachten, en het Nederlandse zaaksdossier 26Mandel over het uitlekken van berichten van Ridouan Taghi uit de Extra Beveiligde Inrichting in Vught. Het Italiaanse dossier moet nog worden getoetst door een rechter. 

De genoemde Sky ECC-accounts van Raffaele Imperiale en de zoon van Taghi zijn door de Nederlandse rechter aan hen toegeschreven. Gesprekken die zijn gevoerd in het Italiaans en het Engels zijn voor de leesbaarheid vertaald naar het Nederlands.

Naast het analyseren van de strafdossiers hebben RTL Nieuws en Follow The Money gesproken met bronnen binnen politie en Openbaar Ministerie in Nederland en experts in Italië.

De oudste zoon van Taghi is in de 26Mandelzaak verdachte, maar het OM heeft geen vervolging ingesteld. Advocaat Youssef T. is op 23 januari veroordeeld tot 5,5 jaar celstraf.