Ga naar de inhoud
Risico's verkleinen

Rapport: overstromingen Limburg niet te voorkomen, schade kan wel beperkt worden

Bewoners van een ondergelopen huis in het Limburgse Hoensbroek, 14 juli 2021. Beeld © ANP

Een overstroming, zoals die in juli 2021 in Zuid-Limburg, is niet te voorkomen. Maar de schade en de risico's van zo'n overstroming zijn wel te verkleinen, blijkt uit een watersysteemanalyse van kennisinstituut Deltares. Onder meer door niet meer te bouwen in gebieden waar er een verhoogde kans is op overstromingen.

Deltares presenteerde haar bevindingen vandaag aan de provincie en Waterschap Limburg. Het rapport volgt op de overstromingen in de zomer van 2021 van met name de Geul, de Roer en de Geleenbeek die onder meer enorme schade aanrichtten in Valkenburg en Meerssen als gevolg van extreme neerslag. In Zuid-Limburg vielen geen dodelijke slachtoffers, maar dat had wel kunnen gebeuren, aldus Deltares. Dat maakt het nemen van maatregelen volgens hen extra nodig.

Bewustzijn vergroten

Wat er moet gebeuren? Er kan bijvoorbeeld voorkomen worden dat de bodem nog verder versteend wordt, zegt Deltares. Ook is een goede crisisbeheersing nodig, en moet het bewustzijn van de risico's bij inwoners vergoot worden, zodat die weten wat hen te doen staan als het water komt.

Het advies is ook om over de grens te kijken om daar zoveel mogelijk water vast te houden bij hevige regenval. Het meeste water kwam daar namelijk vandaan.

Drijvende
Lees ook:
Drijvende steden, reuzenpompen: dit kan Nederland doen om níét te overstromen

"Niets doen, is geen optie", benadrukt een onderzoekster van Deltares. "Het landelijk gebied in Zuid-Limburg neemt veel water op. Dit komt door de aanwezige bodem en de begroeiing, zoals gras en bossen, die veel water opnemen en laten intrekken als een soort spons. De sponswerking is heel belangrijk geweest en moeten we dus behouden. Er valt echter nog winst te behalen met het vergroten van de sponswerking. Daarvoor is het belangrijk om ook over de grens te kijken naar mogelijkheden om water vast te houden."

Deltares adviseert vijf verschillende soorten maatregelen. Van het vasthouden van water in hoger gelegen gebied tot water bergen. En maatregelen als water vasthouden bij de bron, tot minder verharding van de bodem. Ook meer natuur, inzetten op natuurlijke landbouw en regenpijpen afkoppelen van het riool wordt aanbevolen.

Miljoenen aan schade

De schade door de overstromingen in juli 2021 wordt geraamd op minstens 433 miljoen euro. Wat de vereiste maatregelen gaan kosten, moet nog onderzocht worden.

Bekijk ook: Désirée kreeg mentale problemen na de overstroming

01:59
Door de overstromingen in Limburg stond het huis van Désirée flink onder water. Een jaar later kampte ze nog altijd met de psychische problemen als gevolg van de watersnood.