Ga naar de inhoud
'Buitensporig optreden OM'

Arrestatie XR-actievoerders leidt juist tot steun voor A12-blokkade

Politie bij een demonstratie van Extinction Rebellion in Den Haag. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Robin Utrecht

In reactie op 'het buitenproportionele optreden van het Openbaar Ministerie tegen activisten van XR' zijn bestuurders van negen maatschappelijke organisaties van plan om zaterdag deel te nemen aan de klimaatdemonstratie die actiegroep Extinction Rebellion wil houden op de snelweg A12 in Den Haag.

Zeven activisten zijn voor die betoging opgepakt wegens opruiing. De eerste aanhouding was vorige week, de rest volgde vanochtend vroeg.

'Gevaarlijk en ontwrichtend'

Het OM noemt de voorgenomen blokkade 'gevaarlijk en ontwrichtend'. Daar zijn de XR-actievoerders het niet mee eens. Ze wijzen erop dat ze vooraf contact hebben gezocht met wegbeheerder Rijkswaterstaat.

"De directeuren vinden het belangrijk om de actie te steunen, omdat het recht op protest in de vorm van burgerlijke ongehoorzaamheid onder druk staat", stelt Greenpeace in een verklaring die mede namens andere organisaties is uitgegeven. Ook bestuurders van Urgenda, Milieudefensie, FNV, De Goede Zaak, Both ENDS, Fossielvrij NL, de Jonge Klimaatbeweging en Oxfam Novib zijn van plan om te gaan.

Actievoerders
Lees ook
Actievoerders Extinction Rebellion thuis opgepakt na oproep om A12 te blokkeren

Blokkerende boeren

Directeur van Greenpeace Andy Palmen stelt dat klimaatactivisten harder worden aangepakt dan andere demonstranten. "Het demonstratierecht geldt voor iedereen, maar niet alle demonstranten worden gelijk behandeld", stelt hij.

Onder klimaatactivisten is vaak te horen dat bijvoorbeeld demonstrerende boeren die snelwegen blokkeren daar meer ruimte voor krijgen dan zij.

Extinction
Lees ook
Extinction Rebellion wil snelweg blokkeren, grijpt politie sneller in dan bij boeren?

Recht op protest

Dat een oproep om te demonstreren tot opruiing is bestempeld is volgens de organisaties 'niet alleen onterecht, het is ook een poging om het maatschappelijk debat over vreedzaam actievoeren negatief te beïnvloeden en te criminaliseren'.

Directeur van Oxfam Novib Michiel Servaes zegt in dezelfde verklaring: "Deze intimidatie keuren wij af en vinden wij onacceptabel." Hij gaat naar de betoging om duidelijk te maken dat het recht op protest 'essentieel voor een gezonde democratie' is.

Amnesty International, dat niet op de lijst van deelnemende organisaties staat, wil volgens de verklaring de demonstratie wel gaan monitoren. "Dat doet Amnesty om inzicht te krijgen hoe de autoriteiten het demonstratierecht waarborgen."

Bekende
Lees ook
Bekende Nederlanders zeggen het nu hardop: 'Ik ben klimaatactivist'