Ga naar de inhoud
Klimaatactie op snelweg

Actievoerders Extinction Rebellion thuis opgepakt na oproep om A12 te blokkeren

Snelwegblokkade van ctivisten van Extinction Rebellion op de A12 bij de Utrechtsebaan in Den Haag. Beeld © ANP / Nico Garstman

De politie heeft vanmorgen zes klimaatactivisten thuis opgepakt op verdenking van opruiing. Zij zijn aangesloten bij de actiegroep Extinction Rebellion en riepen eerder op om aanstaande zaterdag te komen demonstreren op de A12 bij Den Haag. 

Volgens het Openbaar Ministerie is de blokkade 'gevaarlijk en ontwrichtend'. Extinction Rebellion kondigde in december al aan dat de actiegroep eind januari de A12 zou blokkeren, bij het stuk snelweg tussen het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en de tijdelijke Tweede Kamer. 

Acteur Sieger Sloot

De opgepakte actievoerders wilden meedoen aan de demonstratie en riepen andere mensen op dat ook te doen. Bij een zevende actievoerder van Extinction Rebellion, acteur Sieger Sloot, stond de politie ook aan de deur, maar die was niet thuis.

Het Openbaar Ministerie meldt in een verklaring dat de activisten zich 'met vele anderen zorgen maken over de opwarming van de aarde'. "Maar dat is geen excuus om op te roepen een belangrijke ontsluitingsweg te blokkeren. Eerder (op 26 november 2022) leidde dit in Den Haag al tot gevaarlijke verkeerssituaties."

'Vreedzame demonstratie'

Extinction Rebellion is het daar niet mee eens: "Dit is een vreedzame demonstratie die valt onder het recht op demonstratie", zegt een woordvoerder.

150
Lees ook
150 demonstranten Extinction Rebellion aangehouden bij blokkade A12

Volgens de advocaat van de aangehouden activisten zijn de aanhoudingen buitenproportioneel: "Het gerechtshof van Amsterdam heeft vorig jaar klip en klaar uitgemaakt dat oproepen tot blokkades géén strafbaar feit is omdat de opzet niet gericht is tot het plegen van strafbare feiten, maar oproepen tot vreedzame demonstraties."

Organisaties: wij doen ook mee

Bestuurders van negen maatschappelijke organisaties zijn naar aanleiding van 'het buitenproportionele optreden van het Openbaar Ministerie tegen activisten van XR' nu ook van plan om zaterdag deel te nemen aan de klimaatdemonstratie. Dat stelt Greenpeace in een verklaring die mede namens andere organisaties is uitgegeven.

"De directeuren vinden het belangrijk om de actie te steunen, omdat het recht op protest in de vorm van burgerlijke ongehoorzaamheid onder druk staat." Ook bestuurders van Urgenda, Milieudefensie, FNV, De Goede Zaak, Both ENDS, Fossielvrij NL, de Jonge Klimaatbeweging en Oxfam Novib zijn van plan om te gaan.

Lees er hier meer over.

Bekende
Lees ook
Bekende Nederlanders zeggen het nu hardop: 'Ik ben klimaatactivist'

'Intimidatie'

Vorige week hield de politie al een klimaatactivist aan vanwege het oproepen om de A12 te blokkeren. De 47-jarige man uit Castricum werd na verhoor vrijgelaten. Hij kreeg van de officier van justitie een gebiedsverbod mee. Hij mag drie maanden niet in de buurt komen van het stuk snelweg waar XR wil betogen, de Utrechtsebaan. Met een kort geding voor de rechtbank in Den Haag hoopt hij het verbod vrijdag nog van tafel te krijgen.