Ga naar de inhoud
Veel Engelstalig

Steeds meer boeken verkocht: 'Mensen kopen, mensen lezen'

Een medewerker van een boekhandel met een stapel nieuwe boeken. Beeld © ANP / Jeroen Jumelet

Vorig jaar gingen er in ons land 43 miljoen boeken over de toonbank en dat zijn er meer dan in 2021. Opvallend, omdat er in de landen om ons heen juist mínder gelezen wordt. Er is wel een kanttekening: het Nederlandse boek werd minder vaak uit het schap gepakt, vooral Engelstalige boeken wonnen in 2022 aan populariteit.

Het gaat om de totale verkoop van het aantal papieren boeken (40 miljoen) en e-books (3 miljoen), meldt de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB). Ten opzichte van 2021 steeg de boekenverkoop met 0,4 procent.

'Mooie opsteker'

"Lezen, lezen, lezen. Er wordt gekocht en gelezen, dat is goed nieuws", zegt CPNB-directeur Eveline Aendekerk tegen RTL Nieuws over de cijfers. Zij spreekt van een 'mooie opsteker', vooral omdat het aantal lezers in landen als België, Duitsland en de Verenigde Staten juist afneemt.

Fysieke boekhandels hebben in 2022 duidelijk een inhaalslag gemaakt ten opzichte van de coronaperiode, toen er minder boeken in winkels zelf werden gekocht. Het aantal verkochte fysieke boeken ligt echter nog altijd zo'n 2 procent onder het niveau van 2019.

Leesvaardigheid
Lees ook:
Leesvaardigheid basisschoolkinderen beroerd, maatschappelijk functioneren in de knel

Verder valt het op dat de stijging van vorig jaar volledig komt doordat mensen méér boeken in andere talen lezen. Een op de vijf boeken wordt in een andere taal verkocht. In zo'n 90 procent van die gevallen gaat het om een Engels boek.

Goed nieuws voor bibliotheken

Mensen met een bibliotheekpas leenden in 2022 in totaal 51 miljoen boeken. Dat is 34 procent meer dan een jaar eerder. Het aantal geleende e-boeken lag op 7,4 miljoen en nam met zo'n 1,5 procent af.

Ook het aantal mensen met een onlinebibliotheeklidmaatschap vorig jaar flink toe: van 435.000 in 2021 naar 524.000 in 2022.

Bibliotheekleden zijn uit het onlineaanbod vaker luisterboeken gaan kiezen. In 2022 werden er bijna 2,1 miljoen luisterboeken online geleend, in 2021 waren dat er nog 1,9 miljoen.

Nederlandse boek koesteren

Het aantal Nederlandse boeken dat verkocht werd, nam juist iets af (3 procent). Hoewel Aendekerk het goed nieuws vindt dat mensen lezen, of dit nou een Nederlands of Engels boek is, uit ze toch ook haar zorg over deze ontwikkeling.

"Het zou stom zijn als we onze schouders ophalen over deze trend", zegt Aendekerk. "De hele Nederlandse keten van schrijvers, uitgevers en vertalers heeft hier niets aan. We hebben 20.000 schrijvers in Nederland, waarvan zo'n honderd er (een beetje) van kunnen leven. We moeten die keten gezond houden, anders hou je niks over."

'Het
Lees ook:
'Het enige wat telt...' van Arthur Japin is mooiste liefdeszin van Nederland

"Laten we het Nederlandse boek koesteren en het cultureel literaire klimaat in Nederland beschermen", zegt de CPNB-directeur. "Want hoe meer Engelstalig wordt gekocht, hoe moeilijker het voor Nederlandse uitgeverijen wordt. En dan wordt het aanbod schraal."

Later vandaag maakt het CPNB bekend welke boeken het best werden verkocht in 2022.

Bekijk ook: Melissa maakt met filmpje dikke boeken populair

02:12
Melissa Pijpers is booktokker. Ze post korte filmpjes over boeken op TikTok en is inmiddels één van de populairste boekrecensenten van Nederland.