Ga naar de inhoud
Na undercoverbeelden

Honderden honden weggehaald bij omstreden Brabantse fokker

Ook de politie was aanwezig bij de inspectie. Beeld © ANP

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft 435 honden weggehaald bij een omstreden fokker in Eersel. De dieren werden slecht verzorgd.

Vorige maand hadden inspecteurs al 29 honden direct weggenomen van het bedrijf, omdat de dieren acute gezondheidsproblemen hadden. De NVWA droeg de eigenaar toen op beter te zorgen voor de andere honden. 

In een controle die twee dagen duurde, hebben dierenartsen gisteren en vandaag vastgesteld dat de verzorging van meer dan 400 honden nog steeds onder de maat was. De dieren hadden gezondheidsklachten, zaten in te kleine hokken of kregen onvoldoende verzorging, stelt de NVWA. 

Fokker
Lees ook:
Fokker Eersel moet stoppen van rechter: 400 honden zoeken nieuw onderdak

159 honden mochten wel blijven. De NVWA stelt dat voor deze dieren een verhuizing meer stress oplevert dan wanneer ze achterblijven. De NVWA blijft de fokkerij 'nauwlettend in de gaten houden'.

Het bedrijf ligt onder vuur, sinds begin november undercoverbeelden van House of Animals naar buiten werden gebracht van de hokken.

Getraumatiseerd en vervuild: schrijnende beelden van honden bij fokker Eersel

00:43
Afgelopen november bracht dierenwelzijnsorganisatie House of Animals undercoverbeelden van de fokker naar buitenb

De gemeente Eersel besloot na het zien van de beelden in te grijpen en dwong de fokker om zijn bedrijf te beëindigen, omdat het in strijd was met het bestemmingsplan. De rechter gaf de eigenaar vervolgens wel nog zes weken de tijd om een goed onderkomen te vinden voor de honderden honden.

Zoveelste keer

De eigenaar van het bedrijf ging in beroep tegen de uitspraak, waarna de NVWA het bedrijf gisteren voor de zoveelste keer aan een grootschalige inspectie onderwierp. Er was zoveel mis, dat de inspecteurs aan één dag niet genoeg hadden en pas vandaag alle onderzoeken hadden afgerond. 

Al dieren die nu zijn meegenomen worden verspreid over het land opgevangen. Alle kosten worden op de eigenaar verhaald. 

Pas
Lees ook:
Pas op voor malafide hondenfokkers: verwaarloosde honden voor spotprijs