Ga naar de inhoud
Ook individuele klachten

Europees Hof gaat klacht Nederland behandelen over rol Russen bij MH17

Nabestaanden van de MH17-ramp bij het Nationaal Monument in Vijfhuizen (archieffoto). Beeld © ANP

Rusland moet zich voor het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) verantwoorden voor zijn rol bij het neerhalen van vlucht MH17. Het hof zal de klacht van Nederland tegen Rusland in behandeling nemen. Ook individuele klachten van nabestaanden worden in behandeling genomen.

Het is voor het eerst dat een internationale rechter zich buigt over de verantwoordelijkheid voor de vliegramp. Als het hof Rusland uiteindelijk schuldig acht, is dat van grote politieke betekenis. Het hof kan Moskou ook veroordelen tot het betalen van schadevergoedingen. De uitspraak kan nog wel jaren op zich laten wachten.

'We kunnen door!'

Dat het hof ook individuele klachten zal behandelen, is een bericht dat vandaag niet werd verwacht. Nabestaanden zijn al blij dat het EHRM de zogeheten statenklacht van Nederland in behandeling neemt, maar de extra mededeling maakt het 'nog veel mooier', zegt hun woordvoerder Piet Ploeg. "We kunnen door!"

Rusland had geprobeerd het hof in Straatsburg ervan te weerhouden de zaak in behandeling te nemen. Het claimde dat het niets te vertellen had in Oost-Oekraïne toen daarvandaan in 2014 de raket werd afgeschoten die MH17 fataal werd. De dood van de 298 inzittenden, onder wie bijna tweehonderd Nederlanders, zou het land dus ook niet aangerekend kunnen worden. Maar het hof denkt daar anders over.

Nederland
Lees ook:
Nederland werkt aan nieuwe MH17-procedure tegen Rusland

De zaak voor het mensenrechtenhof is niet het enige spoor dat Nederland bewandelt om gerechtigheid te krijgen voor de slachtoffers. De rechtbank Den Haag heeft rebellenleider Igor Girkin (51), zijn rechterhand Sergej Doebinski (60) en garnizoenscommandant Leonid Chartsjenko (50) eind vorig jaar veroordeeld tot levenslang voor hun rol in het neerhalen van MH17. 

Aansprakelijkheid

Ook probeert Nederland Rusland aansprakelijk te stellen voor de ramp, wat Moskou uiteindelijk voor het Internationale Gerechtshof zou kunnen brengen.

Veel nabestaanden lieten zich afgelopen november zien bij de uitspraak van de Haagse rechtbank. Peter van der Meer, die zijn drie dochters en zijn ex-vrouw bij de MH17-ramp verloor, vertelde destijds dat hij blij was met het vonnis. "Maar het verdriet is veel groter." Bekijk het in deze video:

MH17-nabestaande Peter: 'Ik ben blij, maar het verdriet is veel groter'

02:59