Ga naar de inhoud
Cybercrime

Man (25) uit Almere opgepakt om handel in data 'tientallen miljoenen' personen

Beeld © ANP

Een 25-jarige man uit Almere is opgepakt omdat hij persoonlijke gegevens zou hebben gestolen en/of verhandeld van tientallen miljoenen mensen over de hele wereld. Hij is aangehouden nadat zijn naam naar voren was gekomen in een onderzoek van de Oostenrijkse politie.

Het cybercrimeteam van de Amsterdamse politie blijkt hem al eind november vorig jaar te hebben gearresteerd. Het Oostenrijkse Openbaar Ministerie had eerder dat jaar gevraagd of Nederland de strafvervolging van de man uit Almere wilde overnemen.

Medische gegevens

Rechercheurs in Oostenrijk ontdekten in 2020 dat op een cybercrimeforum werd gehandeld in de persoonsgegevens van mensen die in dat land hun kijk- en luistergeld hadden betaald. Ze kochten dat bestand en kwamen de Nederlander zo op het spoor.

Hij zou ook patiëntgegevens uit gestolen medische dossiers hebben verkocht. De gedupeerden kwamen uit Nederland, Oostenrijk, Groot-Brittannië, China, Colombia en Thailand. Via cryptovaluta zou de man voor 450.000 euro aan opbrengsten hebben witgewassen.

'Politie
Lees ook:
'Politie slaat onnodig persoonsgegevens op: 9 miljoen Nederlanders in database'