Ga naar de inhoud
Weken onder de radar

Hoe Brabants moordkoppel een ravage aanrichtte: drank, drugs, geld en twee doden

Sharona en Bill in de rechtbank van Den Bosch. Beeld © ANP

Het leek wel een film, waarin de Brabantse Bill (52) en Sharona (33) - als Bonnie en Clyde - in 2021 om zich heen sloegen. Maar de ravage die ze achterlieten was met onder meer twee moorden desastreus. Vandaag stond het duo voor de rechter en verklaarden zij over de bizarre weken die zij hadden met het geld van een ander.

"Twee data staan bij jullie in het geheugen gegrift", zo begon de rechter de inhoudelijke behandeling van de rechtszaak vanmorgen in de rechtbank van Den Bosch, gericht aan de nabestaanden in de zaal. De rechter doelde op 11 en 26 juni 2021: de data waarop eerst oud-zakenman Willem van der Willigen (70) in Lieshout dood werd aangetroffen, en daarna het levenloze lichaam van Benito van Ommeren (65) in Amsterdam werd gevonden. De twee die de moorden op hun geweten zouden hebben, zijn Bill C. en Sharona de J.

Bill vertelde vanochtend hoe hij na zijn scheiding een relatie kreeg met Sharona, die werkzaam was als transseksuele prostituee en daarbij veel mannen illegaal thuis ontving. Ook toen Sharona samen ging wonen in het huis van Bill, deed ze haar werk thuis. Willem van der Willigen, zo verklaarden beiden, was één van de klanten.

Veel alcohol- en drugsgebruik

"Maar na twee politie-invallen zijn wij uit huis geplaatst", vertelde Bill vanochtend. "Daarna zijn we rond gaan zwerven, met veel alcohol- en drugsgebruik." De twee zochten naar een nieuw onderkomen, maar nadat ze ravages hadden aangericht in verschillende hotels kwamen ze op een zwarte lijst te staan en was een garage de enige slaapplek die nog overbleef.

"Toen heb ik Willem gebeld, of hij mij op wilde komen halen", vertelde Sharona. "Mijn leven lag in puin. En Willem had aangeboden om tijdelijk bij hem te wonen om alles weer op orde te krijgen. Ik mocht niet werken bij Willem trouwens, maar daar had ik respect voor."

Bill was teleurgesteld over het feit dat zijn Sharona nu bij Willem woonde, vertelde hij zelf. Uit appjes die de rechter voorlas, zou Bill zelfs 'kapot zijn gegaan van verdriet'. "Wat een kankerstreek, ik weet je te wonen", zou hij hebben geappt. Maar daarna klonk het ook weer: "Ik hou van je schatje." Volgens Sharona was hij 'gewoon niet te peilen'.

'Een explosie van woede'

En daarom had zij de avond van de moord op Willem ook een voorgevoel. Dat bleek niet voor niets, want toen Sharona 's avonds rond elf uur de slaap niet kon vatten en naar beneden ging om drugs te gebruiken, stond Bill voor de deur. Hij was boos en 'wilde haar terughalen'. "Ik had behoorlijk veel alcohol en drugs gebruikt", vertelde Bill. "Toen heb ik uit een explosie van woede en in een waas een klauwhamer van de tafel gepakt en ben ik naar Willem gegaan." Volgens Sharona had hij die hamer al bij zich voor hij binnenkwam, samen met een neppistool.

Toen hij vroeg waar Willem was, wees zij een richting uit. "Ik dacht natuurlijk wel dat er problemen zouden komen, maar ik had deze explosiviteit van geweld niet verwacht." Bill: "Ik heb hem in zijn slaap beetgepakt en een paar klappen gegeven met de hamer, verder is het een zwart gat voor mijn ogen." Willem overleed die avond aan zijn zware verwondingen, Bill sloot daarna Willems ogen en legde een kussen op zijn hoofd 'voor het beeld'.

Bill was duidelijk tegenover de rechter: "Ik heb gruwelijk veel spijt en dit had nooit mogen gebeuren." Maar zichzelf aangeven, of de hulpdiensten bellen, deden de twee niet. Sterker nog, de twee lieten diezelfde avond nog een drugsdealer komen en Sharona werkte in de dagen hierna nog twee keer als prostituee in het huis van Willem, waar hij nog steeds dood in bed lag. 

20.000 euro aan Krasnopolsky

Daarna moesten de bezittingen van Willem eraan geloven. Naast zijn auto, telefoon, tablet en een muntenverzameling die werden buitgemaakt, werd ook de pincode van zijn betaalpas al snel gekraakt, het zou dezelfde code zijn geweest als het wachtwoord op Willems telefoon. Sharona bestelde vervolgens meerdere passen, verhoogde het limiet en verkocht de aandelen die Willem had om vervolgens ruim 90.000 euro buit te maken.

Daar deden ze de wildste dingen mee: het meeste geld ging vooral op aan hotels, ruim 20.000 euro werd er uitgegeven in hotel Krasnapolsky in Amsterdam.

Familie en vrienden werden op afstand gehouden door appjes die Sharona uit Willems naam beantwoordde. Maar toen een vriend en de zonen van Willem na zes weken toch argwaan kregen, besloten ze naar Willems huis te gaan. Daar werd hij levenloos gevonden, waarna de politie een groot onderzoek begon. "Toen ik het nieuwsbericht over zijn dood las, heb ik het Grand Hotel in Amsterdam waar we toen verbleven, verlaten", vertelde Sharona.

Nieuw onderdak bij Benito

En daar kwam het tweede slachtoffer Benito van Ommeren in beeld. Via via kreeg het stel het adres van de Amsterdammer in handen. Hij zou onderdak kunnen verschaffen in ruil voor geld, drugs of boodschappen. Zeker twee nachten kregen ze een slaapplek, maar daarna wilde Benito dat ze het huis weer verlieten. Bill: "Ik ging naar de wc en toen ik terugkwam had hij al onze spullen op de gang geflikkerd. Toen kregen we een woordenwisseling waarna hij mij duwde en ik hem. Er ontstond een worsteling en hij lag even later op de grond."

'Zoek iets!', zou Bill toen hebben geroepen tegen Sharona, die in een andere ruimte was. Zij kwam aan met een computersnoertje. "Niet om hem te vermoorden, maar om Benito stil te krijgen", zei ze. Dat snoertje was te kort, verklaarde Bill. Daarom haalde hij zijn riem uit zijn broek en wurgde hij de Amsterdammer. Die zou nog hebben geroepen om de politie, gevraagd hebben om te stoppen, maar Bill kan dat zich niet meer herinneren. Spijt heeft hij ook nu weer, verklaart hij. "Ja, sorry."

OM
Lees ook:
OM looft 30.000 euro uit voor gouden tip verdachte Zwijndrecht

Ook Sharona geeft aan dat ze dit nooit zo had gewild. "Als we hem zouden willen vermoorden, hadden we hem wel meteen vermoord. Het is walgelijk wat er met beiden is gebeurd. Het had nooit mogen gebeuren." Uiteindelijk kwam de politie het stel op het spoor en werden ze eind juni aangehouden in de woning van Benito.

De officier van justitie kondigde vandaag aan dat hij de rechtbank om aanhouding van de zaak zal vragen, omdat het vandaag de eerste keer was dat Bill een verklaring aflegde. Een verhoor wil de officier daarom goed kunnen voorbereiden. "Ik heb ontzettend veel vragen", zei de aanklager. De advocaten van Sharona zullen met een soortgelijk verzoek komen. Wanneer de rechtszaak verder gaat, is dan ook onduidelijk.

Waar Sharona wel duidelijk over wil zijn, zegt ze aan het einde van de zittingsdag: "Ik hou nog steeds van hem. Want als je van iemand houdt, dan zet je dat niet zomaar uit."