Ga naar de inhoud
Derde jaar oversterfte

Vorig jaar opnieuw meer doden dan verwacht door griep en covid

Een lijkwagen in Den Haag, beeld ter illustratie. Beeld © ANP / Robin Utrecht

Voor het derde jaar op rij zijn in Nederland meer mensen om het leven gekomen dan verwacht. Sinds vorig jaar maart gingen er bijna elke maand meer mensen dood dan vooraf werd ingeschat. In totaal overleden in 2022 zo'n 170.000 mensen: 14.500 meer dan waar statistici rekening mee hadden gehouden. Corona en een pittige griepgolf zijn mogelijke oorzaken.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldt vandaag dat de oversterfte, de term die gebruikt wordt als er meer mensen doodgaan dan verwacht, in 2022 opnieuw hoog was.

Coronajaren

Jarenlang was er nauwelijks oversterfte in Nederland en in 2019 gingen er zelfs minder mensen dood dan verwacht (ondersterfte), tot in 2020 de pandemie begon. In dat jaar bedroeg de oversterfte ruim 15.000. In 2021 gingen er ruim 16.000 mensen meer dood dan verwacht en vorig jaar bedroeg de oversterfte dus 14.500, meldt het CBS op basis van voorlopige cijfers.

Griepgolf
Lees ook:
Griepgolf houdt aan, hoogste niveau sinds begin 2020

Vorig voorjaar begon een griepepidemie, die zeker dertien weken aanhield. Ook sinds half december heeft Nederland te maken met een griepgolf. Daarnaast overleden tot oktober nog bijna 6500 mensen aan de gevolgen van corona. Hoe dit in de laatste maanden van het jaar zit, is nog niet bekend.

Meer vrouwen dan mannen

De oversterfte was vorig jaar met 13 procent het hoogst onder mensen jonger dan 50 jaar. Dat zijn meer mensen dan in 2020 en 2021, toen lag in die groep het percentage op iets minder dan 10 procent.

Tussen de 50 en 90 jaar was de oversterfte wel lager dan in de voorgaande coronajaren. Er overleden meer vrouwen dan mannen. Vorig jaar was deze situatie juist omgekeerd. In 2020 gingen ongeveer evenveel mannen als vrouwen dood. Verder was vorig jaar in Flevoland, Drenthe en Hollands-Noorden de oversterfte het hoogst.

Veel
Lees ook:
Veel meer mensen overleden dan verwacht in laatste weken 2022

Een belangrijk deel van de sterfgevallen kwam voor bij mensen die een vorm van langdurige zorg krijgen, zoals bewoners van verpleeghuizen of gehandicaptenzorginstellingen. De oversterfte lag bij deze bevolkingsgroep op 13 procent, zo'n 6 procent hoger dan onder de overige bevolking. In 2021 stierven minder mensen die langdurige zorg krijgen.

Levensverwachting

Door de coronapandemie daalde de levensverwachting met een aantal maanden. Dit jaar steeg de levensverwachting weer iets. Op basis van de huidige gegevens worden mannen gemiddeld 80,1 jaar oud. Vrouwen zouden zo'n 83,1 jaar leven.

Ondanks de kleine toename ten opzichte van vorig jaar, ligt de levensverwachting bij mannen en vrouwen nog altijd 4 tot 5 maanden lager dan in 2019.

Dit
Lees ook:
Dit jaar ruim 6000 doden meer dan verwacht, waarom precies is niet helder