Ga naar de inhoud
Klopjacht

OM looft 30.000 euro uit voor gouden tip verdachte Zwijndrecht

Minh Nghia Vuong. Beeld © Politie

Het Openbaar Ministerie heeft een beloning van 30.000 euro uitgeloofd voor de gouden tip die leidt tot de aanhouding van de voortvluchtige Minh Nghia Vuong. De politie verdenkt hem officieel van moord en poging tot moord. Dat werd vanavond bekendgemaakt in de uitzending van Opsporing Verzocht.

De 49-jarige Minh Nghia Vuong wordt ervan verdacht dat hij afgelopen zaterdag in Zwijndrecht een 66-jarige vrouw doodschoot. Haar 38-jarige dochter werd neergeschoten en raakte zwaargewond. Zij ligt 'nog steeds in kritieke toestand' in het ziekenhuis, meldt de politie. De verdachte heeft volgens de politie met haar in het verleden een relatie gehad.

Meteen na de schietpartij, die rond 13.45 uur bij winkelcentrum Walburg gebeurde, vluchtte de verdachte weg. Sindsdien is hij spoorloos. De politie omschrijft hem als 'vlucht- en vuurwapengevaarlijk'. De politie vermoedt dat hij contact zoekt met mensen in zijn netwerk 'om zo te voorzien in zaken als onderdak, eten en middelen om uit het zicht van de politie te blijven'.

Signalement

De verdachte is 1.70 lang, heeft een licht getinte huid, een normaal postuur en kort zwart haar. Ten tijde van de schietpartij droeg hij een donkere jas model parka, hieronder droeg hij een kledingstuk met een capuchon. Vuong is ook bekend onder zijn bijnaam 'Lucky'.

Wie hem ziet, wordt verzocht 112 te bellen. "Benader hem niet zelf", schrijft de politie. Wie informatie heeft over zijn verblijfplaats, wordt verzocht de politie te bellen op 0900-8844, of anoniem via M op 0800-7000.

Verdachte
Lees ook:
Verdachte schietpartij Zwijndrecht 'bedreigde slachtoffer vaker met dood'

De verdachte heeft een lang strafblad. De politie heeft hem al sinds 2001 in beeld vanwege overvallen, wapenbezit, bedreiging en autodiefstal. Hij zou ook overvallen hebben gepleegd op banken in Heerjansdam en Heemstede.

In 2017 werd hij veroordeeld tot een gevangenisstraf van zeven jaar vanwege gewelddadige overvallen. Hij zat vast in de penitentiaire inrichting in Alphen aan den Rijn. Vuong was onder andere betrokken bij de planning en uitvoering van een gewelddadige overval op een geldloper op 16 december 2015 in winkelcentrum Meerzicht in Zoetermeer.

260.000 euro

Ze pakten een geldkoffer met geld af onder bedreiging van een vuurwapen. De geldkoffer werd tegen een muurtje gezet en letterlijk open 'geramd' door een auto van de overvallers. De buit: 260.000 euro.

Ook waren ze betrokken bij een poging tot overval op een geldloper in winkelcentrum Alexandrium te Rotterdam op 3 oktober 2016, en de voorbereiding van een of meer overvallen.

Een ooggetuige van de schietpartij in Zwijndrecht van dit weekend deed zijn verhaal voor de camera:

Ooggetuige schietpartij: 'Ze lag op de grond en hij schoot nog een keer'

01:17
Volgens de politie is de schietpartij door veel mensen gezien. De schutter, een man, is gevlucht.