Ga naar de inhoud
Vier doden in drie jaar

Veel valpartijen bij installatie zonnepanelen, soms fataal

Beeld © ANP.

De installatie van zonnepanelen leidde de afgelopen anderhalf jaar meer dan veertig keer tot een ongeluk. Meestal viel een monteur van of door het dak. Vier keer gebeurde in de afgelopen drie jaar een dodelijk ongeval tijdens de installatie, constateerde de Nederlandse Arbeidsinspectie na onderzoek.

De inspectie concludeert:

  • In meer dan de helft van de gevallen liep het slachtoffer één of meerdere botbreuken op.
  • Een vijfde van de slachtoffers kreeg te maken met hoofdletsel.
  • 10 procent van de monteurs hield blijvend letsel over aan een ongeluk.

Niet volgens Arbowet

"Installateurs nemen onvoldoende maatregelen om veilig te werken. Bij controles werd in meer dan 70 procent van de gevallen de Arbowet overtreden", stelt de inspectie. 

Is
Lees ook:
Is het nog aantrekkelijk om zonnepanelen te nemen als voordelige regeling verdwijnt?

Ook wordt er volgens de controlerende instantie 'veel te vaak' niet of onvoldoende gewerkt volgens de veiligheidsvoorschriften. Het gaat bijvoorbeeld om installateurs die panelen via ladders omhoog brengen.

Ook ontbreken er vaak steigers, leuningen of dakrandbeveiliging die valgevaar kunnen voorkomen. De Arbeidsinspectie zegt hiervoor boetes te hebben uitgedeeld.

Tijdelijke sluitingen

Ook zijn onlangs de werkzaamheden van een installatiebedrijf in zonnepanelen een maand stilgelegd. Het bedrijf overtrad stelselmatig de Arbowet. "De Arbeidsinspectie sluit niet uit dat de komende tijd meer bedrijven voor een maand hun werkzaamheden moeten stilleggen."