Honderden kinderen zijn al overleden door giftige stoffen in hoestdrank en de WHO waarschuwt ook in Nederland voor de producten. Is dat terecht? Het College Ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) zeggen dat de vervuilde drankjes niet in Nederland op de markt zijn gebracht.
Het CBG gaat over de registratie en toelating van geneesmiddelen in Nederland. De hoestdranken waarvoor de WHO waarschuwt, zijn niet in Nederland geregistreerd, aldus de toezichthouder. "Ofwel geen reden nu om je zorgen te maken. Uiteraard houden we de situatie goed in de gaten."
Als een geneesmiddel eenmaal op de markt is, valt het onder de IGJ. Die laat weten: "Wij hebben geen aanwijzingen dat deze hoestdrank in Nederland op de markt is, maar houden dit zeker in de gaten."
Het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM) laat weten dat de kans op vervuilde producten in Nederland heel erg klein is. De organisatie zegt dat we in Nederland 'een heel gesloten keten van geneesmiddelen hebben'. "Als het via de drogist of apotheker geleverd is, moet je ervan uit kunnen gaan dat het veilig is."
Controles
Voor het online bestellen van medicijnen geldt op zich hetzelfde, 'maar dan wel voor de bekende aanbieders'. Op die aanbieders zijn controles, voordat ze op de markt komen, en ook als ze al op de markt zijn.
Zolang medicijnen via de legale weg op de markt komen, is er geen reden tot zorg, zegt woordvoerder Marloes Dankers van het IVM. Via de illegale weg, kan ze het niet uitsluiten. "Dat kan gebeurd zijn."

Ook de Inspectie Gezondheidszorg ziet voor nu dus geen grote zorgen. Woordvoerder Mariël van Dam voegt daar wel aan toe: "We gaan het zeker in de gaten houden. We hebben daarover overleg met een aantal partijen zowel in Nederland als in het buitenland, zoals het CBG en het EMA en het WHO."
Niet bij één farmaceut
Volgens de WHO zijn wereldwijd al meer dan 300 kinderen overleden, onder wie 200 in Indonesië. De organisatie stelt dat er geen sprake is van 'geïsoleerde incidenten'. Daarom is de waarschuwing uitgegaan naar alle 194 lidstaten van de Verenigde Naties.

In Gambia werden de doden gelinkt aan het bedrijf Maiden Pharmaceuticals, maar dat brengt geen producten op de markt in Indonesië, waardoor het vermoeden is dat het probleem zich niet beperkt tot één farmaceut.
Jonger dan 5
In de hoestdrankjes kunnen de giftige stoffen ethyleenglycol en di-ethyleenglycol zitten. Hoe de stoffen daarin terecht zijn gekomen, en om welke merken het gaat, is nog niet duidelijk. De vervuilde hoestsiropen zijn volgens de WHO in zeker zeven landen aangetroffen, in drie landen zijn daardoor kinderen overleden. De meeste slachtoffertjes zijn jonger dan 5 jaar.
In Indonesië hebben 25 ouders een rechtszaak aangespannen tegen de regering, omdat ze vinden dat die niet adequaat genoeg heeft opgetreden. 200 kinderen kwamen in het land om het leven door hoestdrank, onder wie de 2-jarige Umar. Zijn moeder vertelt in deze video wat er gebeurde: