Ga naar de inhoud
Verscheurde koran

Nederlandse ambassadeur in Turkije op het matje om koranprotest

Edwin Wagensveld van Pegida. Beeld © ANP

De Nederlandse ambassadeur in Turkije wordt op het matje geroepen voor protesten in Den Haag de afgelopen dagen. Pegida-voorman Edwin Wagensveld verscheurde eergisteren een koran voor de Tweede Kamer.

Wagensveld wilde eigenlijk de koran in brand steken, maar deed dat niet na een discussie met de politie. Toch nemen de Turken flink aanstoot aan de actie, zo blijkt nu.

'Verklaring van islamofobie'

"We veroordelen dit gruwelijke en verachtelijke protest en we eisen dat de Nederlandse overheid dit soort provocatieve acties niet toelaat", zeiden de Turken in een statement. "Het beledigt onze heilige waarden en het is een duidelijke verklaring van islamofobie, discriminatie en xenofobie."

Nieuwe
Lees ook:
Nieuwe rel Zweden en Turkije, Zweedse ambassadeur in Ankara ontboden

In Zweden zette een rechtse politicus deze week een koran in brand. De Zweedse ambassadeur moest zich daarvoor ook melden en de regering van Recep Tayyip Erdogan cancelde later het bezoek van de Zweedse minister van Defensie.

'Turkije bemoeit zich met zaken die ze niets aangaan'

Wagensveld noemt de Turkse reactie 'typisch'. "Turkije bemoeit zich constant met zaken die in Europese landen gebeuren en Turkije niets aangaan, maar als het andersom gebeurt, is dat opeens ongepast."

De voorman van de anti-islamgroepering is niet te spreken over het feit dat de ambassadeur naar het Turkse ministerie gaat. "We laten zo de Turkse bemoeienis toe. Wij doen er helemaal niets aan en laten het maar gebeuren." Wagensveld zegt dat de ambassadeur een vaste parkeerplaats kan krijgen bij het ministerie, 'want dit gaat vaker gebeuren'.

Wagensveld werd zondag niet opgepakt, omdat hij het boek niet verbrandde. Bij andere acties en demonstraties is hij meerdere malen opgepakt.