Ga naar de inhoud
Dierenactivisten

Utrechts restaurant gaat overstag en haalt foie gras van menu na protest

Foie gras, ter illustratie. Beeld © ANP / AFP

Wie graag foie gras eet, kan niet langer terecht bij het Utrechtse restaurant Bistronome Des Arts. De eigenaresse heeft ganzenlever van de kaart gehaald nadat bij haar zaak deze maand twee keer werd geprotesteerd door dierenactivisten.

De eigenaresse van de zaak zegt tegen RTV Utrecht dat zij zich onveilig voelt en in de steek is gelaten door de gemeente en politie.

Restaurant bezet

Begin deze maand werd het restaurant in de binnenstad van Utrecht op een vrijdagavond bezet door een groep actievoerders. Zij weigerden toen te vertrekken tot de foie gras van het menu zou verdwijnen.

Au
Lees ook:
Au revoir, foie gras: New York verbiedt verkoop Franse delicatesse

Zes actievoerders werden die avond aangehouden omdat ze het restaurant weigerden te verlaten. Twee van hen hadden zich vastgeketend en moesten losgeknipt worden door de politie.

Bij de actie raakte een gast van het restaurant gewond aan zijn been. Hij gleed uit over folders die actievoerders hadden uitgedeeld en moest daarna naar het ziekenhuis.

'Zoon woont boven restaurant'

Afgelopen weekend werd er weer geprotesteerd en toen was de maat volgens de eigenaresse vol. "Ik bepaal zelf wat er op het menu staat, maar ik voel me in de steek gelaten door de gemeente en politie", zegt zij tegen de lokale omroep. "Mijn zoon woont boven het restaurant en ik moet de beveiliging zelf regelen."

Ze zegt dat de demonstraties haar aan het hart gaan. "Ik kan al een tijd niet werken door alle emoties."

Foie gras

Foie gras is de vervette lever van eenden of ganzen. De dieren worden door middel van een trechter of buis in korte tijd vetgemest, een praktijk die in Nederland is verboden.