Ga naar de inhoud
'Kleiner en wendbaarder'

Politie koopt zes nieuwe waterkanonnen na klapband tijdens oefening

Een Duits waterkanon werd kort ingezet voor de wedstrijd Feyenoord - Ajax gistermiddag. Beeld © ANP

Zes waterkanonnen van de Nederlandse politie die al sinds de zomer in de garage staan, worden vervangen door nieuwe exemplaren. Dat zegt een woordvoerder van de Landelijke Eenheid van de politie. Afgelopen zomer klapte tijdens een oefening een band van een van de waterkanonnen, waardoor enkele agenten gehoorschade opliepen.

Sinds het incident leent de politie waterwerpers van de Belgische en Duitse politie. Ondertussen zijn de Nederlandse exemplaren onderzocht. Een van de conclusies is dat ze voorlopig niet kunnen worden ingezet, omdat ze vaker zijn gebruikt dan aanvankelijk werd gedacht en daardoor mogelijk sneller zijn gesleten. De Nederlandse politie heeft de huidige waterkanonnen sinds 2006.

Onrust onder personeel

Volgens een woordvoerder van de Landelijke Eenheid heeft het incident in de zomer voor onrust gezorgd onder personeel dat in de buurt van de waterkanonnen werkt. "Gevaren voor het personeel op de waterwerper zijn er niet."

7
Lees ook:
7 aanhoudingen voorafgaand aan Klassieker, waterkanon kort ingezet

De politie heeft nu besloten om nieuwe waterkanonnen te kopen. Wanneer die er zijn, is nog niet bekend. Ook wordt nog gekeken welk type wordt gekocht. "Mogelijk wordt dat een kleiner, wat wendbaarder en minder zwaar type dan die we nu hebben", zegt de woordvoerder. "Maar een definitieve beslissing daarover is nog niet gevallen." De politie is begonnen met de voorbereidingen voor een Europese aanbesteding. 

Zolang de nieuwe waterkanonnen er niet zijn, leent Nederland er een aantal van België en Duitsland. Gisteren werd het Duitse exemplaar nog kort ingezet voor de wedstrijd Feyenoord - Ajax. "Die machines worden bediend door Belgisch en Duits politiepersoneel, maar staan onder commando van de Nederlandse politie", zegt de woordvoerder. "Wij bepalen dus wanneer het apparaat wordt gebruikt."

Bekijk ook: 'Spuit relschoppers blauw'

02:12
Na rellen begin 2021 ging op sociale media de vraag rond of er niet een kleurtje kon worden toegevoegd aan waterkanonnen, zodat relschoppers makkelijker op te sporen zouden zijn. Editie NL zocht toen uit of dat mogelijk was.