Ga naar de inhoud
Lang strafblad

7,5 jaar cel voor aanslag met stanleymes op advocaat Zoetermeer

Beeld © ANP / Harold Versteeg

Het gerechtshof in Den Haag heeft in hoger beroep een gevangenisstraf van 7,5 jaar opgelegd aan de 25-jarige Yassine D. Hij was betrokken bij de gewelddadige aanslag op een advocaat in Zoetermeer. D. heeft een lang strafblad en werd eerder veroordeeld voor het doodschoppen van grensrechter Richard Nieuwenhuizen in 2012.

De aanslag op de advocaat vond plaats op 26 september 2017. Een jonge man, die een afspraak had gemaakt om zogenaamd over een echtscheiding te praten, stak haar in de spreekkamer van haar kantoor met een stanleymes in haar gezicht en hoofd. De vrouw raakte daardoor levensgevaarlijk gewond.

Dubbelganger

Het slachtoffer heeft blijvende littekens aan de aanval overgehouden. Ze heeft haar kantoor, dat zij samen met haar zus runde, moeten opgeven. Een motief voor de aanval is nooit duidelijk geworden. Wie de aanslag uitvoerde, is nog steeds niet bekend.

Volgens het hof heeft de onbekende dader de aanslag gepleegd in opdracht van D. Die had volgens justitie een belangrijke rol in het plan, waarbij vier mensen betrokken waren. Hij reisde met zijn mededaders van Amsterdam naar Zoetermeer en regelde een chauffeur. Ook stemde hij vooraf zijn kleding en gedrag af met een van de mededaders, om als dubbelganger te fungeren of verwarring te zaaien.

Doodschopper
Lees ook:
Doodschopper grensrechter nu verdacht van betrokkenheid bij moordpoging

D. stond eerder in hoger beroep terecht. Hij kreeg toen een celstraf van tien jaar opgelegd. Maar de Hoge Raad bepaalde dat het hof de zaak opnieuw moest behandelen. Bij de nieuwe behandeling werd poging tot moord niet bewezen geacht, wegens gebrek aan bewijs. Daarom valt de straf nu lager uit. Wel vindt het hof dat zware mishandeling met voorbedachten rade is bewezen.

In hoger beroep had het Openbaar Ministerie twaalf jaar geëist.

Verboden wapenbezit

Bij het bepalen van de straf woog het hof mee dat D. 'geen verantwoordelijkheid heeft genomen voor zijn handelen en de gevolgen daarvan'. De man heeft iedere betrokkenheid ontkend. De rechters rekenen het D. zwaar aan dat het slachtoffer een advocaat was en in die hoedanigheid is aangevallen.

Naast de opgelegde straf voor de aanslag op de advocaat kreeg D. zes maanden voor twee andere zaken: verboden wapenbezit en belediging van een ambtenaar. D. heeft een lang strafblad. Hij werd eerder onder meer veroordeeld voor het doodschoppen van grensrechter Richard Nieuwenhuizen in 2012.

De man die samen met D. van Amsterdam naar Zoetermeer zou zijn gereisd, kreeg destijds negen jaar cel. De vermeende chauffeur is vrijgesproken.

Veroordeelde
Lees ook:
Veroordeelde in zaak rond dood grensrechter Nieuwenhuizen wil land niet uit