Ga naar de inhoud
Tunnelbak omhoog

A7 tussen Sneek en Joure half februari weer open

De tienduizend zandzakken op de A7 in januari 2023. Beeld © ANP Foto

De snelweg tussen Joure en Sneek kan eerder dan verwacht weer open. Half december werd de A7 op dat traject afgesloten, omdat grondwater een deel van de tunnelbak van de Prinses Margriettunnel omhoog duwde. Rijkswaterstaat heeft uitgevogeld hoe de weg weer open kan, terwijl dit euvel hersteld wordt.

Half februari moet de snelweg weer open kunnen, is nu het plan. Wel is er slechts één rijstrook per richting open bij de Prinses Margriettunnel en geldt daar een maximum snelheid van 50 kilometer per uur.

Tunneldeel teruggezakt

Op 14 december werd de de A7 tussen Joure en Sneek in beide richtingen voor alle verkeer afgesloten nadat een tunnelelement van de Prinses Margriettunnel omhoog was gekomen. Rijkswaterstaat plaatste daarna in totaal tienduizend grote zakken met zand om te voorkomen dat het asfalt en tunneldeel nog verder omhoog zouden komen.

Inmiddels is duidelijk geworden dat het tunneldeel weer terug op zijn plaats is gezakt. Wel moeten er nog herstelwerkzaamheden plaatsvinden. Om de weg in de tussentijd wel weer te kunnen openen, worden de zandzakken vervangen door rijplaten en betonblokken. Door de A7 alweer deels te openen, hoopt Rijkswaterstaat de druk op de omleidingsroutes te verminderen.

De inwoners van dit Friese dorp zullen daar blij mee zijn, zij worden horendol van het extra verkeer:

Omleiding door Hommerts: Fries dorp horendol door afsluiting A7

01:21

Deze week wordt al begonnen met het weghalen van de zandzakken. Hoe lang de werkzaamheden in totaal gaan duren, kan een woordvoerder van Rijkswaterstaat nog niet zeggen. "Eerst moet verder onderzoek worden gedaan naar de oorzaak. Een herstelplan kunnen we pas maken als we daar meer duidelijkheid over hebben", aldus de woordvoerder.

Daarom blijven de omleidingsroutes via de de A31 en A32 en de N359 en de N354 voorlopig ook nog open. Op die manier wordt het verkeer zo veel mogelijk gespreid. 

Grondwater
Lees ook:
Grondwater duwt weg omhoog, A7 tussen Sneek en Joure mogelijk maanden dicht