Ga naar de inhoud
'Sleutelrol in organisatie'

Youssef T., advocatenneef van Taghi, moet 5,5 jaar de cel in

Ridouan Taghi en Youssef T..

De rechtbank van Amsterdam heeft Youssef T., veroordeeld tot 5 jaar en 6 maanden gevangenisstraf. Hij is de voormalig advocaat en neef van verondersteld crimineel kopstuk Ridouan Taghi.

De rechtbank stelt vast dat T. berichten van Taghi vanuit de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) heeft doorgegeven en dat hij een sleutelrol vervulde in Taghi's criminele organisatie. Die organisatie was bezig met het voorbereiden van zware misdrijven, zoals het laten omkopen van ambtenaren en het omkopen van rechters in Marokko.

Eind vorig jaar heeft het Openbaar Ministerie 7 jaar cel geëist tegen de 39-jarige T. De rechtbank komt uit op een lagere straf, onder meer omdat van niet alle berichten uit het strafdossier kan worden gezegd dat die naar buiten zijn gebracht. Ook kan de rechtbank niet vaststellen of T. onder druk informatie doorspeelde of het uit vrije wil deed.

OM
Lees ook:
OM eist 7 jaar tegen advocatenneef Taghi: 'Onmisbare schakel binnen organisatie'

T. was vandaag niet in de rechtbank aanwezig om zijn vonnis te horen. Hij verdedigde zich eerder dat hij enkel 'een boodschappenjongen' was. Hij zou tegen zijn zin in het criminele web van Taghi zijn gezogen. "Millimeter voor millimeter", zei hij, "het was een sluipend gif".

De druk was groot en er leek geen uitweg te zijn. Hij ontkende dat hij actief meedacht over uitbraak- en ontsnappingsscenario's en beweerde juist dat hij Taghi op andere gedachten wilde brengen of afremmen. De rechtbank gaat daar niet in mee en ziet bewezen dat hij meer dan een boodschappenjongen was die werd meegezogen.

Uitspraak tegen Taghi in najaar

Vanaf maart 2021 bezocht T. zijn gedetineerde neef vele malen. Als zijn advocaat kon hij als een van de weinigen in de gevangenis vertrouwelijk gesprekken met hem voeren. Na enige tijd werd volgens het OM duidelijk dat de twee in de EBI criminele dingen bespraken in plaats van juridische kwesties en werd er in het diepste geheim een onderzoek gestart.

De voormalig advocaat werd op 8 oktober vorig jaar tijdens een bezoek aan Taghi gearresteerd en zit sindsdien vast. In aanloop naar zijn arrestatie heeft justitie een paar bezoeken heimelijk gefilmd en afgeluisterd.

Tegen Taghi is in juni in het Marengoproces een levenslange celstraf geëist. Dat proces gaat over verschillende moorden en pogingen tot moord. De uitspraak in die zaak wordt dit najaar verwacht. 

Bekijk ook: Het monsterproces rond Taghi is problematisch voor Nederland

03:00
Nog nooit kende Nederland zo'n omvangrijke en streng beveiligde rechtszaak als het Marengo-proces rond Ridouan Taghi en zijn 16 medeverdachten. In deze video die we vorig jaar zomer maakten, kom je er van alles over te weten.