Ga naar de inhoud
Ministers deden niets

Uitstoten giftige dampen binnenvaart kan wél verboden worden

De Waal

Meerdere ministers van Infrastructuur en Waterstaat hebben een verbod op het uitstoten van giftige dampen door de binnenvaart ten onrechte tegengehouden. Dit blijkt uit een juridische analyse van hoogleraar internationaal economisch recht Alessandra Arcuri van de Rotterdamse Erasmus Universiteit.

Die analyse deed ze op verzoek van Omroep Flevoland en deelde ze ook met NRC.

Dampen blijven achter na levering

Elke dag laten binnenvaartschippers giftige dampen uit hun tanks ontsnappen, blijkt uit schattingen van het ministerie. Daar komen grote hoeveelheden giftige en kankerverwekkende dampen bij vrij. Dat gebeurt vaak op het moment dat schippers hun vracht olie- of chemische producten hebben afgeleverd bij een klant. Maar na het lossen blijven giftige dampen aanwezig in de tanks, die worden vervolgens naar buiten geblazen om de tanks schoon te maken voor een nieuwe lading.

Binnenvaartschipper
Lees ook:
Binnenvaartschipper Daniël aan ramp ontsnapt: dodelijk gas aan boord

De ministers zeiden altijd het ontgassen wel te wíllen, maar dat het niet mogelijk was omdat een internationaal verdrag over ontgassen niet was goedgekeurd door alle betrokken landen. 

Gezondheid op het spel

Maar dat laatste blijkt nu dus helemaal niet te hoeven. Arcuri concludeerde dat Nederland het ontgassen wel kan verbieden, en het misschien zelfs zou moeten doen als je mensenrechtenverdragen in de hand neemt. "Op grond van mensenrechtenverdragen móét Nederland het hoogstwaarschijnlijk verbieden, omdat de gezondheid van inwoners op het spel staat en het milieu wordt belast", zei Arcuri tegen Omroep Flevoland.