Ga naar de inhoud
In 2020 nog daling

Hoogste aantal orgaandonaties ooit in 2022

Invullen van het donorregister, ter illustratie. Beeld © ANP / Richard Brocken

Het aantal mensen dat na overlijden organen heeft afgestaan is in 2022 gestegen tot 285. Volgens de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS) is dit het hoogste aantal ooit en konden hierdoor veel meer orgaantransplantaties worden uitgevoerd.

De stijging zorgt er daarnaast voor dat de aantallen weer terug op het niveau komen van voor de coronapandemie. In 2020 was er namelijk nog een daling te zien in het aantal orgaandonaties- en transplantaties. 

NTS blij met stijging

Directeur van het NTS Bernadette Haase is blij met de stijging. "We hebben grote waardering voor de keuze van donoren en nabestaanden om te doneren. Daardoor kunnen zoveel levensreddende transplantaties gedaan worden."

Naast de stijging is ook de kwaliteit van de getransplanteerde organen gestegen. Dit komt door innovaties in het vak en heeft mede bijgedragen aan de grotere hoeveelheid mensen die geholpen konden worden. 

Gevolgen
Lees ook:
Gevolgen van niet invullen donorregister voor veel mensen onduidelijk

Wachtlijst niertransplantatie

Ondanks dat er meer organen gedoneerd worden, is de wachtlijst voor een niertransplantatie wel langer geworden. De NTS geeft aan dat dit te maken heeft met het gestegen aantal patiënten dat op een nier wacht. Dit is dan ook de grootste groep van iedereen die op een orgaandonatie wacht. 

Donorwet

In 2020 is de nieuwe donorwet ingegaan, waardoor iedereen vanaf achttien jaar automatisch donor wordt tenzij wordt aangegeven dat iemand dit expliciet niet wil zijn. Of de stijging van het aantal donoren na overlijden hier direct een gevolg van is, moet nog blijken. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) gaat dat eind 2023 evalueren. 

Bekijk ook: dit moet je weten over de nieuwe donorwet

03:18