Ga naar de inhoud
Man nog spoorloos

Verdachte schietpartij Zwijndrecht 'bedreigde slachtoffer vaker met dood'

De parkeerplaats in Zwijndrecht, vlak na het incident. Beeld © ANP

De politie zoekt nog steeds naar de 49-jarige Minh Nghia V., die verdacht wordt van de dodelijke schietpartij in Zwijndrecht zaterdag. "We zoeken nog naar de gouden tip", zegt een woordvoerder van de Rotterdamse politie. Een 66-jarige vrouw overleefde de schietpartij niet. Haar 38-jarige dochter raakte zwaargewond.

Hoeveel tips er zijn binnengekomen na het verspreiden van de identiteit van de verdachte, kon de woordvoerder niet zeggen. De tips komen via verschillende kanalen bij de politie binnen. De politie publiceerde vandaag ook een foto van de verdachte - die vuurwapengevaarlijk wordt genoemd - en vraagt mensen hem niet zelf te benaderen maar meteen 112 te bellen.

Al langer bedreigd

Volgens het AD werd de 38-jarige vrouw al langer bedreigd door Minh Nghia V., met wie ze jarenlang een relatie zou hebben gehad. Hij zou haar meerdere keren met de dood hebben bedreigd nadat de relatie uit was gegaan, verklaren bronnen tegenover de krant.

De man was al sinds 2001 in beeld bij politie en justitie vanwege overvallen, wapenbezit, bedreiging en autodiefstal. Hij zou ook overvallen hebben gepleegd op banken in Heerjansdam en Heemstede.

De man blijkt een lang strafblad te hebben en werd veroordeeld tot 7 jaar gevangenisstraf vanwege gewelddadige overvallen. De rechtbank in Den Haag heeft hem in 2017 de celstraf opgelegd, zo blijkt uit stukken. Hij zat vast in de penitentiaire inrichting in Alphen aan den Rijn. Samen met twee andere mannen was V. betrokken bij de planning en uitvoering van een gewelddadige overval op een geldloper op 16 december 2015 in winkelcentrum Meerzicht in Zoetermeer.

260.000 euro

Ze pakten een geldkoffer met geld af onder bedreiging van een vuurwapen. De geldkoffer werd tegen een muurtje gezet en letterlijk open 'geramd' door een auto van de overvallers. De buit: 260.000 euro. 

Ook waren ze betrokken bij een poging tot overval op een geldloper in winkelcentrum Alexandrium te Rotterdam op 3 oktober 2016, en de voorbereiding van een of meer overvallen.

Politie
Lees ook:
Politie verspreidt naam en foto verdachte schietpartij winkelcentrum Zwijndrecht

De politie heeft vanochtend de naam en foto verspreid van de gevluchte man, nadat gisteren op klaarlichte dag een 66-jarige vrouw werd doodgeschoten bij winkelcentrum Walburg aan Hof van Holland in Zwijndrecht. De vrouw overleed door de schietpartij.

Ook schoot hij haar 38-jarige dochter neer; zij ligt zwaargewond in het ziekenhuis. De verdachte, die volgens de politie 'Lucky' als bijnaam heeft, is de ex-partner van de dochter.

Bekijk ook: Ooggetuige schietpartij Zwijndrecht vertelt

01:17
"Ze lag op de grond en hij schoot nog een keer."